Lapítsuk ki a járványgörbét: egyre kevesebb a teszt, nem csoda, hogy az esetszám is csökken


-A A+

Október eleje óta nem volt olyan alacsony az elvégzett Covid-tesztek száma, mint decemberben.

Jelentősen javult decemberben a járványhelyzet Romániában, legalábbis papíron, ami alól szinte csak Bukarest és Ilfov megye kivétel. A hatóságok receptje pofonegyszerű: egyre kevesebb tesztek végeznek, aminek logikus következménye, hogy az igazolt fertőzések száma csökken.

A tesztelés csúcspontját az év 46. hete jelentette, november 9. és 15. között 212 796 koronavírus tesztet végeztek. Ez napi átlagban 30 399 tesztet jelent. Ezt követően a tesztelés intenzitása csökkenésnek indult: a 47. héten 207 681 (29 668-as napi átlag), a 48. héten 193 015 (27 573-as átlag), az utána következőn pedig már csak 153 703 (21 957-es átlag) tesztet végeztek. A 49. hét lényegesen alacsonyabb tesztszámának a magyarázata a december 1-i hosszú hétvége, ami miatt a szabadnapok száma nem kettő, hanem négy volt.

Valószínű, nem véletlen, hogy ahogy közeledett a választások időpontja, úgy csökkent a tesztelések száma, a sok új megbetegedés ugyanis nem lett volna jó üzenet a választók felé. A taktika nem hozta meg a várt eredményt, mivel a polgárok közel 70 százaléka az urnáktól való távol maradásával szavazott.

Hallgatnak az illetékesek

Az elvégzett tesztek mennyisége azonban a választások után sem közelíti meg a korábbi szintet. Az 50. héten 171 626 volt a tesztelések száma, ilyen keveset utoljára október elején végeztek. Az elmúlt időszakban 31 500 alatt maradt a maximális tesztszám, holott a valós kapacitás meghaladja a 35 ezret.

„Egy csökkenő tesztelési trend érvényesül, főleg a hatóságok, a közegészségügyi igazgatóságok részéről” – nyilatkozta a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak Laurențiu Luca, a laboratóriumi vizsgálatok hazai piacvezetőjének, a Synevonak a munkatársa. A szakember elmondása szerint a magánszemélyek tesztelési hajlandósága nem csökkent az elmúlt időszakban.

A Ziarul Financiar írásban fordult az összes illetékeshez, hogy megtudja, miért fogják vissza a tesztelést a hatóságok, ám sem Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, sem Raed Arafat és Andrei Baciu államtitkárok nem válaszoltak a megkeresésre.  

A tesztelések számának csökkentésével egyidejűleg az illetékesek gyakran a lakosságot félrevezető módon kommunikálnak. A közelmúltban Klaus Iohannis dobott be a köztudatba egy, a valóságtól teljesen elrugaszkodott számot az idehaza végzett tesztek számát illetően, a héten pedig a Szatmár megyei prefektus füllentett a tesztelés intenzitásáról.

Radu Bud azt mondta, hogy Szatmár megyében csökkent a fertőzések száma, de országos szinten is tapasztalható a stabilitás, sőt némi csökkenés is, még úgy is, hogy továbbra is sok tesztet végeznek. Ez valótlan megállapítás, a fertőzések száma ugyanis azt követően kezdett számottevően csökkenni, hogy a hatóságok visszafogták a tesztelést. Múlt héten 24 518 volt az átlagos tesztszám, ami kb. 19 százalékkal kevesebb a 46. hét átlagánál.

Meglehet, a hatóságok a közelgő ünnepek miatt fogják vissza a tesztelést, nehogy a növekvő esetszám miatt további korlátozásokat kelljen bevezetni, ami katasztrofálisan hatna az egyébként is gyengélkedő kiskereskedelemre.  

Magyarország leköröz bennünket

A hazai tesztelési aktivitás uniós összehasonlításban szinte a vicc kategóriájába tartozik. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECED) adatai szerint, miközben a 19 milliós Románia 171 ezer tesztet végez egy hét alatt, a feleakkora népességű Magyarország 200 ezret, a 17 milliós Hollandia pedig 381 ezret.

A 49. héten a 83 milliós Németországban 1,3 millió volt az elvégzett Covid-tesztek száma. Ez azt jelenti, hogy míg nálunk 111 lakosra esett egy teszt, addig a németeknél 64-re. A fertőzések számának gyors emelkedése miatt Németországban szigorú korlátozásokat rendeltek el. Idehaza erre nincs szükség, elvégre a kormány tudja kezelni a járványt: kevés teszt, kevés beteg, csillapodó járvány, ez a román recept.   








EZT OLVASTA MÁR?

X