Románia azon öt európai ország egyike, ahol novemberben is nőtt az autópiac


-A A+

Románia azon öt európai ország egyike, ahol novemberben is nőtt az autópiac, olyan körülmények között, hogy az Unió többi országában zsinórban második hónapja csökkentek az eladások a koronavírus-járvány indokolta korlátozó intézkedések miatt – tájékoztatott csütörtökön az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA).

A dokumentum szerint 2020 novemberében az Európai Unióban, az Egyesült Királyságban és az EFTA-országokban (Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc) 1,047 millió autót írtak be forgalomba, 13,5 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban (1,211 millió darab).

A román autópiac azonban 1,2 százalékkal bővült 2020 novemberében, 13 253 gépkocsit regisztráltak, míg tavaly novemberben ez a szám 13 091 volt. A tagállamok közül csak Írországban, Cipruson, Görögországban, Romániában és Dániában nőtt az autóeladások száma novemberben.

Az ACEA rámutat, hogy októberben az összes fontosabb uniós gépjárműpiac tovább csökkent. Az eladások Nagy-Britanniában és Franciaországban mintegy 27 százalékkal, Spanyolországban 18,7 százalékkal, Olaszországban pedig 8,3 százalékkal csökkentek. Németországban, ahol novemberben megnyíltak az autókereskedések, a regisztrációk száma 3 százalékkal mérséklődött.

Ami a nagy autógyártókat illeti, novemberben a Volkswagen-csoport és a Renault értékesítése körülbelül 14 százalékkal, míg a Peuget-Citroen-csoport (PSA) értékesítése 12 százalékkal esett vissza.

Novemberben a Daciák regisztrációja csak 14 százalékkal csökkent az EU-ban, az Egyesült Királyságban és az EFTA-országokban (ez 35 655 beírt gépkocsit jelent), míg az év első 11 hónapjában a forgalomba beírt a Dacia személygépkocsik száma 365 495 darab volt, ez 31 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az ACEA által közzétett új adatok további bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy az autógyártók nehéz tél elé néznek, annak ellenére, hogy bizakodóak az oltások közeli bevezetése miatt. Az idei esztendőben, amiből már csak egy hónap van hátra, az európai autópiac 3,8 millió egységgel (26 százalékkal) csökkent.

(Címlapkép: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X