Saját erőművet épít az Azomureș


-A A+

A 4 millió eurós beruházás a kombinát fogyasztásának 5-6 százalékát fogja fedezni.

A marosvásárhelyi Azomureș számára épít erőművet az E.ON Energie. Az erőmű a kombinátban, a gyártási folyamat során keletkező gőzt fogja felhasználni elektromos energia előállítására. Az áramtermelést egy nagy hatásfokú, német gyártmányú generátor és egy kisnyomású gőzt felhasználó kondenzációs turbina fogja végezni.

A beruházás becsült értéke 4 millió euró. A munkálatok a tervek szerint jövő tavasszal kezdődnek majd, az erőművet 2022 első félévében kell átadni.

Az erőmű kapacitása 2,65 MW lesz, az Azomureș fogyasztásának 5-6 százalékát tudja majd fedezni. Ha a lakosságnak szolgáltatna, akkor körülbelül 4 600 háztartást tudna ellátni árammal. A beruházásnak köszönhetően a kombinát elektromos energiával kapcsolatos kiadásai 4 százalékkal csökkennek majd.

Az 1 100 embert foglalkoztató Azomureș Rt. a legnagyobb hazai műtrágyagyártó. A vállalat tavaly 1,63 milliárd lej árbevétel mellett veszteséges volt, a deficit 96 millió lejt tett ki. Az E.ON Energie német tulajdonban levő elektromos energia- és gázszolgáltató. A cégnek 3,2 millió ügyfele van Romániában, magánszemélyek és cégek vegyesen.

(Nyitókép: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X