Biró Albin váltja Králik Lórándot a pénzügyi felügyeletnél


-A A+

Klárik Lóránd helyett Biró Albint javasolja az RMDSZ a múlt héten feloszlatott és kedden újjáalakuló Pénzügyi Szervezetek Felügyeletének (ASF) 11 tagú vezetőtanácsába. A jelöltcserére azért volt szükség, mert változtak a testület tagjai megválasztásának kritériumai – tudtuk meg Máté András képviselőházi frakcióvezetőtől.

Az ASF-t feloszlatása előtt 17 tagú vezetőtanács irányította. Ebbe a testületbe még Králik Lórándot, a tőkepiac-felügyelet korábbi tagját delegálta az RMDSZ. A Szövetségi Állandó Tanács akkor Biró Albinnal, a biztosításfelügyelet volt tagjával szemben szavazott bizalmat Králiknak.

Máté András elmondta, azért javasolják most mégis Biró Albin az ASF vezetőtanácsába, mert az intézmény működését szabályozó sürgősségi kormányrendelet szerint a testület tagjainak legalább tíz éves szakmai tapasztalattal kell rendelkezniük a pénzügyi ellenőrzés terén.

Victor Ponta már korábban bejelentette, hogy az ASF vezetőtanácsának létszámát 17-ről 11-re csökkentik és változnak a jelölés kritériumai is. A kormányfő szerint a tíz éves szakmai tapasztalat a Nemzetközi Valutaalap elvárása volt.

Az ASF új vezetőtanácsának összetételéről keddi együttes ülésén  szavaz a parlament.








EZT OLVASTA MÁR?

X