Egy hónap alatt annyi pénzt hívott le az ország, mint tavaly


-A A+

Több mint 700 millió euró uniós támogatást hívott le Románia múlt hónapban, többet mint tavaly egész évben, írja az erdelyfm. Az Európai Alapokért Felelős Minisztérium közleménye szerint július 26-ig az uniós hatóságok 723 millió lejt utaltak át az országnak, ez majdnem akkora, mint amennyit az első félévben összesen lehívott az ország.

A júliusi pénzutalásokkal Románia elérte a 19 százalékos lehívási arányt. Az ország a 2007 és 2013 közötti költségvetési ciklusban 19 milliárd eurót költhetett el, amiből eddig 3,67 milliárdot sikerült felhasználni. A kormány azonban azt tervezi, hogy ebben az évben összesen 6 milliárd eurót hív le az uniós alapokból, vagyis, hogy megközelíti az 50 százalékos lehívási arányt.

A Ponta-kabinet az uniós pénzek felhasználását azzal is próbálja segíteni, hogy a nyertes pályázóknak korábban kifizeti az elnyert összeget, mint ahogyan ezt az Európai Bizottság átküldené. Erre a célra az állam több mint 2 milliárd lej hitelt vett fel, amit az uniós pénzek utalásának függvényében törleszt a kormány. 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X