Ötszáz bányászt bocsátanak el


-A A+

Anyagi megszorítások miatt 489 bányászt bocsátanak el hamarosan a 2018-ig bezárandó 3 bányát működtető Hunyad megyei vállalattól, írta a Nyugati Jelen csütörtökön. A leépítések a petrillai, parosény és urikányi bányákat érintik. Már csak a kormányhatározat szükséges, amely pontosan előírja a leépítés időpontját, ismertette a helyzetet Domokos László, a Huila szakszervezet vezetője.

A bányavállalat költségvetésében ugyanis augusztustól nincs pénz a 489 bányász bérére, azok további alkalmazása esetén a többiek béréből kellene lefaragni. Az augusztus elsejétől érvénybe lépett új kollektív munkaszerződés olyan 1900 alkalmazottal számol a bányavállalat jelenlegi kb. 2400 alkalmazottjából. A szakszervezet egyetért a leépítéssel, mely révén valamennyi elbocsátásra kerülő bányász személyenként 32 500 lejes bruttó egyszeri végkielégítésben részesül, függetlenül a ledolgozott munkaévek számától.

A Hunyad megyei energetikai konszernbe július elsején bevont másik 4 bányánál (Lónya, Livazény, Vulkán és Lupény), jelenleg olyan 5200 bányász dolgozik, ott viszont nem terveznek személyzeti leépítéseket.








EZT OLVASTA MÁR?

X