AmCham: Románia a legkevésbé versenyképes a régióban


-A A+

Románia gazdasága a legkevésbé versenyképes a régióban, de európai szinten is, a hazai hatóságoknak pedig a versenyképesség növelésére kellene összpontosítani – vélekedik az Amerikai-Román Kereskedelmi Kamara (AmCham).

Az intézmény a Világgazdasági Fórum (WEF) évente közzétett globális versenyképességi rangsorára alapozva – amelyben a 144 ország közül Románia a 78. helyet foglalja el – javaslatokat is megfogalmaz a versenyképesség növelése érdekében. A WEF jelentése szerint az üzleti élet legnagyobb akadálya a korrupció, az adózás, a bürokrácia, a finanszírozáshoz való nehéz hozzáférés, a gyenge infrastruktúra, az infláció, a politikai instabilitás, a munkapiaci korlátozások és az újításra való képtelenség.

A külföldi befektetőket tömörítő legfontosabb romániai szervezet képviselői szerint Bukarestnek a gazdasági fejlődést és a nemzetgazdaság versenyképessé tételét célzó közpolitikát és stratégiákat kell kidolgoznia.

Valeriu Nistor, az AmCham elnöke szerint jó hír ugyan, hogy a WEF ranglistáján Románia két helyet lépett előre, azonban az ország a régióban és az uniós országok mögött kullog, ezért a gazdasági versenyképesség megerősítésére kell törekedni. Mindezek mellett Bukarestnek az európai versenyképességet is erősítenie kellene – mondta.

A szervezet konkrétumként megemlítette az adórendszer felülvizsgálatát és modernizálását, az egységes adókulcs megtartását, a bürokrácia csökkenését, valamint a döntéshozatali mechanizmusok átláthatóvá tételét azáltal, hogy mindegyik felet bevonják a döntéshozatalba.

Az Amcham ugyanakkor nulla toleranciát javasol a megvesztegetésre, teljes transzparenciát a közpénzek elköltésében, szerinte ugyanakkor anyagilag ösztönözni a magasan szakképzett alkalmazottakat, valamint a munkaerő elvándorlását is meg kell akadályozni. A javaslatok között szerepel ugyanakkor az is, hogy befektetésösztönző lépéseket kell keresni a kulcsfontosságú iparágakban.

Az AmCham Romániában 350 taggal rendelkezik. Ezek helyi, nemzetközi és amerikai székhelyű vállalkozások, melyek több mint tízmilliárd dollár fektettek be az országban és 200 ezer munkahelyet teremtettek.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X