Egyre több saját márkás termék kerül a kosárba


-A A+

Egyre több hazai vásárló választja a közismert termelői márkák ellenében az áruházláncok polcain növekvő mennyiségben megtalálható, előbbieknél a csomagolás tekintetében sokkal egyszerűbb, szegényesebb, ugyanakkor minden esetben olcsóbb, úgynevezett private label termékeket. Ezeket a termelők a Cash&Carry-, hipermarket-, szupermarket- és diszkont áruházak megrendelésére gyártják, melyek saját márkanevek alatt árusítják őket.

A saját márka vagy kereskedelmi márka egyes esetekben megegyezik a forgalmazó nevével (Carrefour, Metro Quality, Billa, Penny Market), a többségük azonban olyan fantázianév, amely nem utal egyértelműen a forgalmazó és az áru közvetlen kapcsolatára (Aro, Clever, 365, Fine Food, Vitae D’Oro); erre csak abból lehet következtetni, hogy kizárólag egyetlen áruházláncban találhatóak meg.

A private label termékekkel a kereskedők a legérzékenyebb vevőket célozzák meg, nem véletlen tehát, hogy Romániában a gazdasági válság idején kezdett el rohamosam nőni a népszerűségük. 2005-ben mindössze 1 százalék volt a kereskedelmi márkák piaci részesedése Romániában, ám néhány év alatt ez több mint tízszeresére nőtt. Tavaly 3 százalékos volt a private label térnyerése, s a szakemberek szerint ez a tendencia folytatódni fog.

„Mit tehetek, ha egyre kevesebb a pénzem, az árak pedig emelkednek? Vagy nem vásárolok, vagy pedig keresek egy olcsóbb megoldást, ami két dolgot jelenthet: a kereskedelmi márkákat vagy a feketepiacot” – magyarázza a jelenséget Cornel Cărămizaru, a Friesland Campina értékesítési igazgatója.       

A mintegy 170 millió eurós éves forgalmat lebonyolító nagyvállalat, melynek legismertebb márkája a Napolact, olyan erős versenytársakkal áll szemben a tejtermékek 800 millió eurósra becsült hazai piacán mint a Danone (Actimel, Danone, Danette stb.), az Albalact (Zuzu, Albalact, Rarău stb.) és a Lactalis (LaDorna, President), ám egyre inkább számolnia kell a saját márkák térnyerésével is. Ez utóbbiak tavaly még a teljes eladások csupán 12 százalékát tették ki, ám egyes becslések szerint az idei év végére a piaci részesedésük el fogja érni a 24 százalékot.

A private label termékek diadalmenete nem meglepő, figyelembe véve, hogy átlagosan 20-30 százalékkal olcsóbbak a hasonló, termelői márkák alatt forgalmazott termékeknél. Előretörésük nem csak a tejtermékek piacán figyelhető meg, hasonló folyamat játszódik az étolaj, a konzervek vagy az ásványvíz piacán is. A Ziarul Financiar becslései szerint idén Romániában 2 milliárd euró értékben fognak értékesíteni olcsó, kereskedelmi márkás termékeket. Az összeg több mint felét élelmiszerekre fordítják majd a kispénzű vásárlók, a fennmaradó rész pedig italokra, lakásápolási termékekre és kozmetikumokra megy el.   

Azért fogy a private label termékekből még mindig aránylag kevés az alacsony árukhoz képest, mert a vásárlók jelentős része bizalmatlan, gyatra minőségűnek gondolja ezt az árut. „Az áruházláncok saját márkanév alatt forgalmazott termékei lényegében megegyeznek a legnagyobb termelők ismert brandjei alatt forgalomba hozott termékekkel, csak a csomagolás különbözik. Az áruházak versenytárgyalást írnak ki, amire a legismertebb termelőket hívják meg. Ezek ugyanazt a terméket adják el az áruháznak private labelként, amit maguk is forgalmaznak, csak lényegesen kisebb árréssel. A private label termékek tehát minőségben semmivel sem gyengébbek a termelői márkáknál” – nyilatkozta a maszol.ro-nak egy olyan nagy hazai rizs- és hüvelyes forgalmazó cég egyik középvezetője, amely szintén szállít private label termékeket az egyik Cash&Carry áruházlánc számára. Ahhoz, hogy a kereskedelmi márkák alatt forgalmazott termékek olcsóbbak legyenek a termelői márkáknál, hozzájárul az is, hogy a reklámozásukra lényegesen kevesebbet költenek, így ezen kiadások nem épülnek bele az árba.

A látványos fejlődés ellenére a private label piaci pozíciója még mindig elég gyenge Romániában más, gazdagabb EU-s tagországokhoz képest. Magyarországon a tavaly eladott általános fogyasztási javak 25 százalékát tették ki az áruházláncok saját márkái, Lengyelországban 18 százalék, Csehországban 20 százalék, Szlovákiában és Ausztriában pedig 28 százalék volt az arány. 

 

 

 

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X