Négymilliárd euróra van szükség az úthálózat feljavításához


-A A+

Négymilliárd euróra volna szükség az országos úthálózat feljavításához – közölte pénteken Dan Șova, nagyberuházásokért felelős miniszter. Șova szerint az összeg előteremtésére nincsenek forrásaik, jelenleg az útadóból is mindössze 250 millió euró folyik be az államkasszába.

A miniszter azt is kifejtette: jelenleg az üzemanyag jövedéki adója sem jut el teljes egészében a szaktárcához, ezt mindössze jövőtől kezdődően tudják teljes egészében az infrastruktúra fejlesztésére fordítani. „Erről azonban pénzügyminisztérium dönt” – mondta.

A politikus a hóeltakarítási munkálatok kapcsán azt nyilatkozta: 2014-től nemzetközi versenytárgyalást írnak ki a közutak hótalanítására. „Ha a hazai cégek nem tudnak korrekt módon dolgozni, megteszik helyettük a finnek vagy mások. Minden olyan cég érdekelt lesz ebben, akik hajlandóak tisztességesen dolgozni, ha megfizetik” – mondta. A miniszter szerint jelenleg az országos úthálózat 44 százalékát nincs ki letakarítsa, mivel sok vállalat nem jelentkezett a versenytárgyalásokon.

Annak érdekében, hogy a közlekedés a havazás idején is akadálytalan legyen, a versenytárgyalásokra megszabott árakkal meghívásos alapon kötik majd meg a szerződéseket ezekre a munkálatokra. „Most annyit fizetünk, amennyit dolgoznak. Nem gondoltam volna, hogy a szigorúbb kritériumok ennyire visszariasztják a vállalkozásokat” – mondta Dan Șova, utalva arra, hogy egyes megyékben például műholdas követőekkel látják el a hóeltakarító gépeket azok nyomvonalát követve.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X