Gyáriparosok szövetsége: puccs Háromszéken?


-A A+

Botránnyal végződött Sepsiszentgyörgyön, az ország egyik legnagyobb és legrégebbi munkaadói szövetségének közgyűlése. Az UGIR 1903 Gyáriparosok Szövetségének frissen megválasztott elnökét, Ioan Cezar Corâci-ot hamisítással és az elnöki jogcím bitorlásával vádolták.

Pénteken a sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorházba hívták össze az UGIR 1903 - Romániai Gyáriparosok Szövetségének rendkívüli közgyűlését, ahol a jelen lévő mintegy 30 gyáriparos négyéves mandátumra Ioan Cezar Corâci-ot választotta elnöknek, aki korábban – 2005–2011 között – már hat évig vezette a szövetséget.

Miközben az iparosok közgyűlése a gyűlésteremben tanácskozott, az épület bejárati ajtajára a szövetség vezetőtanácsának nevében egy hirdetést ragasztottak ki. Szövege szerint a Sepsiszentgyörgyre összehívott közgyűlés semmisnek tekinthető, hiszen Ioan Cezar Corâci nem elnöke a szervezetnek, így nincs joga közgyűlést összehívni. Ellene egyébként hamisítás és az elnöki jogcím bitorlása miatt bűnvádi panaszt is tettek – írta a papíron –, amelyet az UGIR 1903 Gyáriparosok Szövetségének vezetőtanácsa nevében írtak alá, szerepelt rajta a szervezet pecsétje is. A szöveg azonban nem sokáig maradhatott a Vállalkozói Inkubátorház bejárati ajtaján, a sepsiszentgyörgyi házigazdák gyorsan eltávolították.

A közgyűlés végén tartott sajtótájékoztatón Ioan Cezar Corâci kifejtette, az új törvénykezésnek megfelelően átszervezés alatt vannak az országos munkaadói szövetségek. Rámutatott, hogy míg két éve tizennégy reprezentatív szövetség tevékenykedett az országban, mostanra csak hat maradt, és várhatóan az év végére csak három munkaadói szövetség marad. Köztük van az UGIR 1903 Gyáriparosok Szövetsége, amelyhez a sepsiszentgyörgyi közgyűlésen csatlakozott az Autógyártók Föderációja is.   

Jelenleg több mint 20 ágazati szövetséget foglal magába az UGIR 1903, amelynek az ország 35 megyéjében van fiókszervezete. Ioan Cezar Corâci frissen újraválasztott, ám egyesek által el nem ismert elnök szerint azért volt szükség a közgyűlés megszervezésére, mert a vezetőségben időközben megüresedett helyeket be kellett tölteniük.

Amikor a közgyűlés törvényességét kifogásoló hirdetésről kérdeztük, Ioan Cezar Corâci rámutatott: a gyűlést nem ő hívta össze, hanem a szabályzata alapján a szövetség tagjainak egyötöde, a jelen lévő szavazati joggal rendelkezők pedig bizalmat szavaztak neki, és újraválasztották elnöknek. Corâci ugyanakkor komolytalannak minősítette az akciót, és rámutatott, hogy egyrészt a szövetség vezetőtanácsának jelentős része jelen volt a gyűlésen, másrészt a papírt senki nem írta alá, az ellenlábasai a névtelenségbe burkolóznak.

Lapunk érdeklődésére, hogy miként kerülhetett rá a papírra az UGIR 1903 szövetség pecsétje, Ioan Cezar Corâci kifejtette: ismeri a pecsétet, amelyet ezelőtt két évvel visszavontak, de egyébként is, ma már bárki készíthet pecsétet. Európában amúgy is a kézjegy tekinthető hivatalosnak, a pecsétes papír aláírás nélkül nem jogerős – tette hozzá.

„Egyébként tudom kik állnak az akció mögött. Egy olyan szűk csoport, akiket több millió eurós európai uniós pénzforrás eltérítése és hamisítás miatt keres a korrupcióellenes ügyészség” –nyilatkozta Ioan Cezar Corâci. Lapunk kérésére meg is nevezte az általa említett személyeket: az UGIR 1903 gyáriparosok szövetségének „2011-ben elbocsátott” ügyvezető elnökét Marius Eugen Oprant és a volt alelnököt Constantin Vasilecut, illetve Vasile Ştefănescut és Mihai Păsculescut nevesítette. Végezetül Ioan Cezar Corâci kifejtette: az alkotmány 40-es cikkelye biztosítja a szabad társulás jogát, így senkinek nincs joga megkérdőjelezni, hogy kik alkotnak egy szövetséget, és azok kit választanak maguk közül elnöknek.  

A Sepsiszentgyörgyön történtek hátteréhez tartozik, hogy Ioan Cezar Corâci korábban hat évig, 2005-től 2011-ig vezette az UGIR 1903-at. Az akkori híradások szerint azért váltották le, mert a szövetség tagjainak megkérdezése nélkül a szövetség nevében uniós pénzeket pályázott meg, és a pályázat lebonyolítását lányaira és más rokonaira bízta. Leváltása után az UGIR 1903 vezetését az addigi elnökhelyettes, a Corâci szerint uniós pénzek eltérítésével vádolt Marius Eugen Opran vezette át. A szövetség honlapja szerint egyébként a szövetség jelenlegi vezetője Opran.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X