Bukarestnek még egy évtized kell az euróra való átállásig


-A A+

Bukarestnek még egy évtized kell ahhoz, hogy az egy lakosra eső bruttó nemzeti össztermék elérje az Európai Unió átlagának 60 százalékát és csatlakozhasson az euróövezethez – vélekedett Mugur Isărescu, a nemzeti bank elnöke.

Isărescu véleménye szerint a legalkalmasabb időszak erre 2021-2023 lenne, amikor nem szerveznek választásokat sem.  Mint mondta: további előrelépésekre van szükség a strukturális reformok terén is, beleértve a privatizálások folytatását, az állami vállatok átszervezését. A jegybankelnök azt is elmondta, hogy a téren Bukarest már  igen fontos lépéseket tett.

Isărescu tájékoztatása szerint az unióhoz 2004 után csatlakozott tíz ország közül csak öt tért ét vagy megkezdte az áttérést az euró használatára, ezek: Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország valamint Litvánia. A korábban meghatározott céldátumot Románia, Magyarország, Bulgária, Csehország és Lengyelország elhalasztotta.

Románia esetében az euró bevezetésének időpontját 2015-re tűzték ki, a 2008-as pénzügyi válság miatt azonban későbbre halasztották. Victor Ponta kormányfő korábban azt nyilatkozta: Bukarest vélhetően 2018-ban csatlakozhat az euróövezethez.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X