Hatnapos munkahét Görögországban?


-A A+

Az EKB, az IMF és az Európai Bizottság alkotta hármas azt javasolja a görög kormánynak, hogy növelje a heti munkaidőt és ezzel párhuzamosan csökkentse a társadalombiztosítási járulékot. A trojka e-mailen küldte meg javaslatait a görög pénzügyi- és munkaügyi tárcának, amit az egyik görög napilap kiszivárogtatott.

Ezek szerint rugalmasabb munkaügyi szabályozást sürgetnek Görögországban, a 6 napos munkahét bevezetése mellett csökkenteni kellene a műszakok közti minimális pihenőidőt (11 órára), a végkielégítéseket pedig a felére kellene visszavágni - többek között ezt javasolják a nemzetközi szervezetek.  {loadposition OTP}

A trojka szerint a cégek által a munkavállalók után fizetendő társadalombiztosítási járulékot is csökkentenie kellene a kormánynak, noha a tb-kassza bevételei jócskán megcsappantak az utóbbi években.

Mindez arra irányul, hogy a munkaerőpiaci szabályozás felpuhuljon, az élőmunka terhe pedig csökkenjen. A görög munkanélküliségi ráta a jelenleg a legmagasabb az EU-ban, 23,1% , ami azt jelenti, hogy 1,2 millió embernek nincs munkája.

Haladékot akarnak

A trojka a segélycsomagért cserébe azonban a köztisztviselői kar leépítését is számon fogja kérni előbb-utúbb a koalíciós kormányom, ami tovább növelheti az állástalanok számát. A görög szakszervezetek szerint a megszorítások tovább fojtogatják az amúgy is gyengén teljesítő gazdaságot - mely az idén is 7%-kal zsugorodhat -, ez pedig nem kedvez a foglalkoztatási hajlandóságnak sem. A fiatalok elhelyezkedései esélyei pedig kifejezetten rosszak, a 25 éven aluliak munkanélküliségi rátája 55%.

A trojka képviselői szerdán érkeznek Athénba, hogy a koalíciós kormány vezetőivel az újabb megszorításokról tárgyaljanak, Görögországnak 11,6 millió eurót kellene lefaragnia a kiadásaiból.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X