Uniós felmérés: a romániai dolgoznak a legtöbbet


-A A+

A romániaiak dolgoznak a legtöbbet az Európában, uniós szinten pedig majdnem a legkevesebb időt töltik szabadságon – derül ki 2011-es évre szóló Eurofound-jelentésből, amelynek adatait az business-forum.ro idézte.

E szerint az EU tagállamai közül Romániában a leghosszabb a munkahét: átlagban 41,3 óra. Közel ugyanennyi időt töltenek a munkahelyükön hetente a luxemburgiak (40,7 óra) és a németek (40,6 óra). Ezzel szemben szemben a finneknek hetente csupán 37, 8, a franciáknak pedig 35,5 órát kell dolgozniuk. A munkahét uniós átlaga egyébként 38,1 óra.

Románia az utolsó előtti helyen áll az EU-ban a szabadságon töltött napok tekintetében. A hazai alkalmazottak átlagban 21 nap fizetett szabadságon pihenhetik ki fáradalmaikat. Az utolsó helyet több ország (Magyarország, Észtország, Litvánia, Lettország, Szlovénia, Lengyelország, Bulgária) osztozik évi 20 nap fizetett szabadsággal.

Romániában és Hollandiában van ugyanakkor uniós szinten a legkevesebb hivatalos munkaszüneti nap: összesen hat. Ezzel szemben Máltában és Szlovákiában 12, Spanyolországban 14 napot szünetel évente a munka, elsősorban vallásos ünnepeken.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X