A tervezettnél drágább lesz a Brassó-Comarnic autópálya építése


-A A+

Drágább lesz a vártnál Románia első, a köz- és magánszféra partnersége keretében (PPP) megépülő hegyvidéki autópályája, amely Comarnic és Brassó településeket köti össze - jelentette be Victor Ponta  miniszterelnök csütörtökön.

A kormány csütörtökön emlékeztetőt írt alá a francia Vinci, az osztrák Strabag és a görög Aktor cégek által létrehozott konzorciummal a mintegy 53 kilométer hosszú autópálya-szakasz megépítéséről, ami 1,8 milliárd euróba kerül a korábban tervezett 1,2-1,3 milliárd euróval szemben.

A hatóságok már csaknem tíz éve tervezik az autópályát. 2009-ben a Vinci és az Aktor alkotta akkori konzorcium nyerte el az autópálya építési jogát, de lemondott róla azt követően, hogy nem sikerült megfelelő banki finanszírozást szereznie, és olyan feltételeket támasztott, amelyeket az akkori román kormány nem fogadott el. A három cégből álló új konzorcium mostani sikeres pályázatát Ponta decemberben jelentette be először.

Dan Șova, a nagy infrastrukturális beruházásokért felelős miniszter csütörtökön elmondta, hogy a korábbi tervhez képest módosították a nyomvonalat, hogy olcsóbb legyen a beruházás. Korábban a sajtó azt írta, hogy a hegyvidéki autópálya építési költsége elérheti a 3 milliárd eurót.

A megállapodás szerint a román államnak 2017-től kezdődően kell visszafizetnie részletekben a beruházónak az autópálya árát. Az építtető 26 évre veszi koncesszióba az utat, de a használati díjat a kormány állapítja meg.

A bukaresti hatóságok remélik, hogy áprilisban már elkezdődhet az autópálya építése, amit 2017-ben fejeznek be a tervek szerint. Az autópályán 3 alagút, 19 viadukt és 15 híd is épül.

A Comarnic-Brassó autópálya a román síparadicsomnak számító Prahova-völgyön halad át, ahol több üdülőtelep van. A jelenlegi keskeny országúton rendkívül nehézkes a közlekedés, a Brassó és Bukarest között közlekedők számára lényeges könnyítést jelentene az autópálya megépülése.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X