Jól fogott volna az energiafűz a hófúvások ellen


-A A+

A déli megyékben tomboló hóviharnak gátat vethettek volna az utak mentére ültetett energiafűz-sávok. Ezek telepítését évek óta szorgalmazza a sepsiszentgyörgyi Green Energy biomassza innovációs klaszter. Az energiafűz oxigént termel és fűtőanyagot is biztosít biomasszával működő kazánok számára.

A hófúvás által veszélyeztetett utak mentén energiafűz-sávok telepítését szorgalmazza a sepsiszentgyörgyi Green Energy biomassza innovációs klaszter. Vajda Lajos, a klaszter elnöke lapunk érdeklődésére rámutatott: évek óta tapasztaljuk, hogy télen az útgondnokság, az önkormányzatok panaszkodnak a hófúvás és a hófogók hiánya miatt. E tekintetben a nagy probléma nem is Székelyföldön, hanem a déli megyékben, a moldvai és havasalföldi megyékben van.

A Green Energy klaszter biztonságos, gazdaságos megoldásként szorgalmazza, hogy az utak mentén 5-10 méteres védősávot alakítsanak ki energiafűz ültetvényekből, amely télen a hófúvás ellen védi az utakat, míg nyáron a portól védi meg a mezőgazdasági területeket, miközben oxigént termel és fűtőanyagot biztosít biomasszával működő kazánok számára, emellett biztonságos is, hiszen az úttestről kisodródó autókban sem tesz kárt.

Vajda Lajos számításai szerint egy hektár energiafűz-ültetvény 3500 euróba kerül, tehát egy 100 kilométeres védősáv kialakítására 350 000 eurót kellene költeni. A befektetés azonban megtérül, hiszen az energiafűz rendkívül gyorsan nő, naponta 2-3 centimétert, és minden második évben lehet aratni, amiből aztán jó minőségű biomasszát lehet előállítani.

Ezt a biomasszát lehet értékesíteni, vagy az önkormányzatok megoldhatnák vele polgármesteri hivatalok, iskolák, kultúrházak, templomok, sportcsarnokok fűtését – csaknem ingyen.

Vajda Lajos szerint a parlagon fekvő területeken vagy az útszéli védősávokon lehetne hasznosan gazdálkodni energiafűzzel, ezért is szorgalmazzák a törvényhozóknak, hogy ennek a növénynek a termesztéséért is járjon mezőgazdasági támogatás a gazdáknak.

A háromszéki Green Energy biomassza és innovációs klaszterhez csatlakozott gazdák és vállalkozók révén az ültetvény telepítésétől kezdve az aratáshoz szükséges technológián át a biomassza kazánokig mindent tud biztosítani az érdeklődőknek, mondta Vajda Lajos. Hozzátette: Kovászna megyében jelenleg több mint 100 hektáron termesztenek energiafüzet, a legrégebbi ültetvény öt éves. Emellett itthon és külföldön is már több száz magánszemély, cég és intézmény használ már egy olyan biomassza kazánt, amelyet egy háromszéki vállalkozó fejlesztett ki.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X