Rohamléptekkel nő az online kereskedelem


-A A+

Románia és Magyarország azon európai országok közé tartozik, ahol a leggyorsabban fejlődik az online kereskedelem. A piacvezetők Nagy-Britannia és Németország, melyeknek együttes elektronikus kereskedelmi forgalma nagyobb a román GDP-nél.

Egyre inkább teret nyernek a webshopok a hagyományos boltok és áruházak rovására, derül ki a Business Insider gazdasági portál elemzéséből. Két év leforgása mintegy 500 boltot zártak be a vezető Egyesült Államokbeli kiskereskedelmi hálózatok, az elkövetkező években pedig várhatóan ugyanennyi fogja lehúzni a rolót.

A négy piacvezető áruházlánc offline forgalma két év alatt 5 százalékkal esett vissza, ezzel párhuzamosan pedig a tengerentúli online kereskedelem volumene meredeken emelkedik, egyes termékkategóriák esetében egy évtized alatt megsokszorozódott.

Tavaly az elektromos és elektronikai termékeknek már több mint 40 százalékát internetes áruházak értékesítették. 2001-ben ez az arány még alig haladta meg az 5 százalékot. A bútorok és lakberendezési tárgyak esetében az online kereskedelem a teljes forgalom 30 százalékát teszi ki, a ruhaneműk terén pedig 20 százalék a részesedése. 2001-ben ezen két termékcsoport forgalmának 96-97 százalékát az offline kereskedelem adta. A legalacsonyabb szinten, 2 százalékon, az élelmiszerek és italok online értékesítése áll.

A Business Insider becslései szerint 2018-ra az elektronikai cikkek 60 százalékát, a bútorok és lakberendezési kellékek 45 százalékát, és a ruhaneműk 30 százalékát fogják az internetről rendelni az amerikai vásárlók. Az egyetlen termékcsoport, ahol nem várható érdemi növekedés, az élelmiszer és az ital. Az elmúlt évek piaci tendenciáját hűen érzékelteti az a tény is, hogy a világ legnagyobb elektronikus kereskedelmi vállalata, az Amazon 2003 óta 40 százalékkal növelte a forgalmát.

Az Amerikai Egyesült Államokban a kiskereskedelmi forgalomnak valamivel több, mint 5 százalékát tette ki tavaly az online kereskedelem. A vásárlóknak mintegy 90 százaléka jelenleg asztali számítógépről vagy laptopról rendel, de növekvőben a mobiltelefonos vásárlók aránya.

Romániában 3 százalék

Az Egyesült Államokbelihez hasonló piaci folyamatok játszódnak le Európában is. Idehaza az online részesedése a teljes kereskedelmi forgalomból nem éri el a 3 százalékot, de rohamosan nő. Az ágazati vállalatokat tömörítő European Ecommerce tavalyi jelentése szerint 2012-ben Románia produkálta az ötödik legnagyobb mértékű növekedést a kontinensen, 33 százalékosat, alig valamivel lemaradva a 35 százalékos Magyarország mögött. Az első helyen Törökország állt, 75 százalékkal.

Tavaly a hazai elektronikus kereskedelem kb. 1 milliárd eurós forgalmat bonyolított le. 2013 fontos év volt a romániai online kereskedelemben, mivel megnyitotta webáruházát az első két offline áruház, a Carrefour és a Cora. Idén várhatóan újabb hazai áruházláncok kezdik meg az online értékesítést. 

Az online kereskedelemterén Európában az első helyen Nagy-Britannia áll, évi 96 milliárd eurós forgalommal, majd Németország és Franciaország következik 50, illetve 45 milliárd euróval.    

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X