Elkészült a Székelyföld vállalkozási toplistája


-A A+

Székelyföld ötven legnagyobb vállalkozását rangsorolta árbevétel szempontjából az Omnibus cégkatalógus. A hiánypótló elemzés a Pénzügyi Igazgatóság 2012-es és 2013-as adataira alapoz, és ágazati-, nyereségességi- szempontból illetve kisrégiók közti összehasonlításban elemzi Székelyföld legnagyobb vállalatainak helyzetét.

Az ötvenes toplistán szereplő cégek 2013-ban mintegy 14,17 milliárd lej árbevételt valósítottak meg, de kiderül, hogy a listán szerepel kilenc vállalkozás, amely összesen 180 millió lejes hiányt termelt. A többi cég mérlege pozitív, össznyereségük meghaladja a 137 millió lejt.

Gyakorlatilag Székelyföld első három legeredményesebb vállalata adja a térség összbevételének közel felét, igaz ezek olyan energetikai és vegyipari mammutcégek mint az E.ON ENERGIE ROMANIA és az E.ON GAZ DISTRIBUTIE illetve az AZOMURES részvénytársaság. Negyedik helyezett a gyergyószéki ROMAQUA GROUP ásványvíz-palackozó. Ötödik a DOMO felső-háromszéki elektronikai termékeket forgalmazó üzletlánc. Udvarhelyszék legeredményesebb cége a hatodik a listán, a GLOBAL NRG ROM energiaszolgáltatással foglalkozik. Csíkszékről a WABERERS ROMANIA közúti áruszállító vállalat a legeredményesebb, és tízedik a toplistán, míg Alsó Háromszék legkiemelkedőbb vállalta a toplista 14. Helyezettje, a FABRICA DE LAPTE BRASOV tejgyár.

Ágazati lebontásban Székelyföld legjelentősebb vállalatai közül legtöbben energiával kereskednek, de vannak élelmiszeripari, vegyipari cégek, ásványvizet gyártó vállalat, elektronikai cikkekkel-, gyógyszerrel kereskedő, az optikaikábelt gyártó, a közúti áruszállítás, a dohánykereskedelemmel foglalkozó és nyomdaiparban érdekelt cégek vannak.

Az Omnibus cégkatalógus székelyföldi székek lebontásában is vizsgálja a legeredményesebb vállalkozásokat, igaz Kovászna megye esetében nem a történelmi székeket, hanem Alsó- és Felső-Háromszéket elemzi. Az ötvenes toplista régiós szintű lebontása szerint marosszéki vállalatok összbevétele közel 11 milliárd lej, az udvarhelyszéki cégekbevétele több mint 2,5 milliárd lej, az alsó-háromszéki vállalatok 1,8 milliárd lejes bevételt valósítottak meg,  a felső-háromszékiek 1,4 milliárdot, a csíkszékiek 1,3 milliárd és a gyergyószéki cégek 1,2 milliárd lejes árbevételt értek el 2013-ban.

Az összesítésből kiderül, hogy a marosszéki vállalatok árbevétel szempontjából magasan vezetnek, bár 2012-höz viszonyítva 2013-ban 3,65 százalékos visszaesést könyveltek el. Ezzel szemben az udvarhelyszéki cégek 25,79%- al, az alsó-háromszékiek 2,75%-al, a felső-háromszékiek 7,44%-al a csíkszékiek 2,75%-al a gyergyószékiek 4,46%-al növekedtek 2013-ban az egy évvel korábbi periódushoz képest.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X