A mi leggazdagabbjaink szegénynek számítanak


-A A+

Ruházati cikkekből született az első és a harmadik legnagyobb európai vagyon is. A leggazdagabb magyar és román pénzember vagyona európai viszonylatban szerénynek számít. 

Az európai mágnásokról készített összeállítást a brit The Independent napilap, melyben a földrész minden egyes országának leggazdagabb embere szerepel. A listavezető a spanyol Amancio Ortega, 62 milliárd dollárra becsült vagyonnal. A milliárdosok világranglistáján harmadik helyen álló Ortega az Inditex cég tulajdonosa, melynek legismertebb márkája a Zara.

Az öreg kontinens második leggazdagabb embere francia, Liliane Bettencourt, aki egyben a világ legvagyonosabb nőjének számít. Bettencourt asszony 37 milliárd dolláros vagyona a szépségiparból származik, ő ugyanis a kozmetikumokat gyártó L’Oreal tulajdonosa.

A harmadik helyen Svédország képviselője, Stefan Persson áll, 32 milliárd dollárral. Persson úr a divatárút forgalmazó H&M áruházlánc tulajdonosa. A legvagyonosabb európaiak között olyan közismert márkák tulajdonosai szerepelnek még mint a Nutella és a Ferrero  (Michele Ferrero, Olaszország, 27 milliárd dollár), a Lidl (Dieter Schwarz, Németország, 21 milliárd dollár), a Heineken (Charlene Carvalho-Heineken, Hollandia, 11 milliárd dollár), a Lego (Kjeld Kirk Kristiansen, Dánia, 10 milliárd dollár) és a Red Bull (Dietrich Mateschitz, Ausztria, 9 milliárd dollár).

A listavezetőkhöz képest a legtehetősebb magyar, Demján Sándor, a TriGránit cégcsoport tulajdonosa, szinte szegénynek számít a maga 725 millió dollárjával. Európai viszonylatban szerénynek számít az első számú romániai mágnás, Ioan Niculae 1,1 milliárd dolláros vagyona is. Niculae mezőgazdasággal foglalkozik, s emellett ő az Astra Giurgiu labdarugó klub tulajdonosa. A közép-kelet európai régió leggazdagabb embere egy cseh üzletember. A befektetési alapot és biztosítótársaságot működtető Petr Kellner vagyonát 11 milliárd dollára becsülik. Európa „legszegényebb” mágnása az összeállításban Lettországot képviselő Oleg Fils, akinek mostanáig csak 240 millió dollárt sikerült összegüriznie.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X