Pelenkázott tehenekkel tiltakoznak az új EU-s trágyaszabály ellen


-A A+

Bajor gazdák bizarr módon protestálnak az Európai Unió új trágyázási szabályzása ellen, amely a zöldellő lejtőket védi az állatok végtermékétől. A parasztok tiltakozásul pelenkát adtak a teheneikre.

Az Európai Unió új szabálya előírja, hogy a domboldalakat tilos egy bizonyos mértéknél erősebben trágyázni, és bár a rendelet elvileg csupán a műtrágyára vonatkozik, csakhogy a tehenek végterméke is nagy mennyiségű nitritet tartalmaz, ezért a szabályozás hatálya alá esik.

A Felső-Bajorországban élő Johann Huber családja évszázadok óta állattenyésztéssel foglalkozik, ám egy rendelet veszélybe sodorhatja megélhetésüket. Huber szerint nem marad számára más lehetőség, mint minden tehenére óriási zsákot erősíteni, így védve az Alpok lejtőit a túlzott trágyázástól.

– Nincsenek egyenpelenkák, minden tehenemet egyedileg kellett „felöltöztetnem”. Ha megszegem a szabályt, elesek a mezőgazdasági támogatástól, és tönkremegyek – nyilatkozta a Daily Mailnek Huber. Az Európai Bizottság szerint az egész tiltakozó akció marhaság, mert a tehenek szabadon üríthetnek az egész kontinensen, az ürülékük nem esik tilalom alá.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X