Ötödszörre szervezték meg a Üzleti Tervek Versenyét


-A A+

Sok üzleti ötlet és kevés megalapozott pénzügyi terv, ez volt jellemző a Sepsiszentgyörgyön ötödik alkalommal megszervezett Üzleti Tervek Versenyére. A Junior Business Club által fiatalok számára októberben meghirdetett versenybe idén 18 üzleti tervvel neveztek be, közülük heten jutottak be a döntőbe és védték meg projektjüket az ötfős szakmai zsűri előtt.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi székhelyén, szerdán megszervezett döntőben három sepsiszentgyörgyi, egy-egy kolozsvári, nagyváradi, marosávásrhelyi és nyárádszeredai fiatal mutatta be üzleti tervét. Volt köztük üzleti folyamatok optimalizásálával foglalkozó tanácsadás, intelligens öntözőberendezés, növényvédelmi szerek forgalmazása és tanácsadás, egyénre szabott bicikli készítés, cukrászda és kávéház, vendéglői applikáció.

„Van létjogosultsága a versenynek, de a jövőre nézve világosabbá kéne tenni a résztvevők számára, hogy nem üzleti ötletek-, hanem üzleti tervek versenyére neveznek be”, mutatott rá érdeklődésünkre a zsűri egyik tagja Édler András. A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint többségében voltak jó üzleti ötletek megalapozatlan pénzügyi tervezéssel, illetve ritkábban volt reális pénzügyi terv viszont kevésbbé piacképes üzleti ötlet.

Hasonlóan vélekedett a zsűri másik tagja Debreczeni László, adótanácsadó is, aki a reálisan megalapozott pénzügyi terveket hiányolta, ami alapján a fiatalok befektetőt találhatnának az egyébként jó ötleteikhez.

A terveket egy öttagú zsűri értékelte: Kotró Adél a LAM Alapítvány, Bihari Béla a Gnome Design & IT Solutions, Debreczeni László a Cont-Exp, Farkas Levente a marketingiskola.ro és Édler András a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részéről. A zsűri végül pontosan a megalapozott és reális pénzügyi tervnek köszönhetően a kolozsvári Szilveszter Norbertnek ítélte a 2000 lejes első díjat. A fiatalember tanácsadóként szeretné kis és középvállalkozások üzleti és termelői folyamatait optimalizálni.

Második helyezett a sepsiszentgyörgyi Krecht Rudolf, aki nagy mezőgazdasági területeken, kiskertekben és otthon is használható intelligens öntözőberendezést fejlesztett ki. A zsűri szerint műszakilag meggyőző volt a terv, de pénzügyileg nem volt eléggé megalapozott, ami viszont egy 12-es diáktól nehezen is elvárható.

Harmadik helyet a marosvásárhelyi Szénás Csongor kertészmérnök nyerte, aki növényvédő szereket forgalmazna, de ehhez szakmai tanácsadást is biztosítana.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X