Segítséget ajánl a francia kormányfő a cseh atomerőművek bővítéséhez


-A A+

Manuel Valls francia miniszterelnök hétfőn Prágában közölte, hogy Párizs szeretne részt venni a cseh atomerőművek tervezett bővítésében.

„Szeretnénk megerősíteni együttműködésünket a Cseh Köztársasággal az atomenergia területén. Szeretnénk bekapcsolódni a stratégiai jelentőségű nagy projektekbe, elsősorban a két (cseh) atomerőmű bővítésébe" - jelentette ki a francia kormányfő hétfőn este Prágában azután, hogy tárgyalásokat folytatott vendéglátójával, Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnökkel. „Amikor a Cseh Köztársaság eldönti, hogyan tovább a bővítésükkel, mindenesetre szeretnénk mi is ott lenni" - szögezte le.

A francia kormányfő hétfő délután érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Prágába. Útjára egyebek között a két nagy francia energetikai cég, az Areva és az EDF vezetői is elkísérték. Az Areva részt vett a dél-csehországi Temelíni Atomerőmű két új energiablokkjának felépítésére kiírt, de idén áprilisban megszüntetett pályázaton. Az Arevát a csehek azonban az utolsó kör előtt formai okokra hivatkozva kizárták a pályázatból. Valls leszögezte: az Areva esete sem riasztotta el a franciákat attól, hogy a jövőben bekapcsolódjanak a cseh atomenergia bővítésébe. A francia miniszterelnök 26 évvel azután érkezett a cseh fővárosba, hogy Francois Mitterand egykori francia államfő 1988-ban Prágában egy reggeli keretében találkozott az akkori csehszlovák ellenzékiekkel.

Milos Zeman cseh államfő november közepén kijelentette, hogy új pályázatot kellene kiírni a csehországi atomerőművek bővítésére, amelyen minden érdeklődő részt vehetne. „Egy régi szabály azt mondja, minél több érdeklődő, annál alacsonyabb ár" - jelentette ki Zeman abban az interjúban, amelyet az Ekonom című gazdasági hetilap közölt. „Azt szeretném, ha a pályázaton a Westinghouse, az Areva, a Roszatom és a koreai Kepco cég venne részt. Kínai látogatásom alkalmával az ottani elnök jelezte, hogy Kína is részt szeretne venni a pályázaton" - mondta az államfő. Hozzátette: előre senkit sem kell kizárni. „A cseh cégek magas részvétele az egyes érdeklődők projektjében természetes kell, hogy legyen" - húzta alá Zeman.

Jelenleg az illetékesek azt mérlegelik - folytatta az elnök - hogy egy-egy új atomreaktort építenének a dél-csehországi Temelínben és a dél-morvaországi Dukovanyban, amely a régebbi atomerőmű. Az idén áprilisban megszüntetett első pályázaton a temelíni erőmű két új energiablokkjáról volt szó. Sobotka megerősítette Zeman kijelentését, hogy a cseh kormány mind a két atomerőműben egy-egy új reaktort építene. „Nagyon fontos, hogy Európában vannak olyan országok, mint például Franciaország, amelyek megértik a Cseh Köztársaság igyekezetét megtartani az atomenergiát az energetikai keverék keretében" - mondta a cseh kormányfő újságíróknak.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X