A kormány szabályozta a digitalizált ételjegyek bevezetését


-A A+

Elfogadta szerdai ülésén a kormány a digitalizált ételjegyek bevezetéséről szóló határozatot.

A jogszabály szerint a munkaadók az alkalmazottaikkal vagy szakszervezeteikkel egyeztetve döntenek arról, hogy a hagyományos, papír alapú, vagy az új típusú ételjegyet használják. A digitalizált ételjegy a bankkártyákhoz hasonló kártya, amelyet havonta feltöltenek az alkalmazottnak járó összeggel.

Egy alkalmazottnak továbbra is a ledolgozott munkanapok számával megegyező darab ételjegy jár, vagy pedig az ennek megfelelő összeget töltik fel a kártyára. A kártyán lévő pénz továbbra is kizárólag élelmiszerre költhető. Ugyanakkor az alkalmazott egyetlen vásárlás alkalmával akár a teljes havi összeget is elköltheti. Készpénz nem vehető fel a kártyával.

Kétmillió alkalmazottat érint

Az ételjegyek digitalizálása mintegy kétmillió alkalmazottat érint Romániában. A Mastercard Románia vezetője, Cosmin Vladimirescu szerint jelentősen megkönnyíti majd az ételjegyek-kibocsátó cégek és a kereskedők dolgát egyaránt. A bankkártyával történő fizetés jóval kevesebb ideig tart majd, mint a szelvényekkel történő vásárlás, ráadásul tetszés szerinti összeg levásárolható az összegkorláton belül, így kiiktatható a készpénzhasználat a pénztárnál.

Jelenleg egy ételjegyre 9,35 lejre vásárolható élelmiszer azokban a boltokban, amelyek elfogadják a szelvényeket. Az évente Romániában kibocsátott ételjegyek összértéke egy milliárd euró. Jelenleg mintegy húszezer cég fizeti alkalmazottait ételjegyekben is, a szelvényeket közel ötezer üzletben fogadják el országszerte.








EZT OLVASTA MÁR?

X