Ennyivel keresnek kevesebbet a nők az EU-ban (INFOGRAFIKA)


-A A+

Az ENSZ legutóbbi jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a nők és a férfiak közötti munkahelyi egyenlőtlenség globális szinten még mindig jelentős.

Ha a nők fizetése az eddigihez hasonló ütemben növekszik, akkor csak 70 év múlva lesz egyenlő a két nem képviselőinek fizetése. Az Egyesült Államokban fél évtizede jelent meg az egyenlő fizetésekről szóló Equal Pay Act, az angol szabályozás is 45 éves, ennek ellenére a nők átlagosan a férfiak fizetésének 77 százalékát kapják meg – írja a figyelo.hu. Az elmúlt 20 év során csupán 3 százalékponttal javult a helyzet az ENSZ jelentés szerint.

Az alábbi ábrán az látható, hány százalékkal keresnek kevesebbet a nők az egyes EU-tagállamokban, mint a férfiak:

 

 

A gyermekszülés után a munkába visszatérő nők várhatóan kevesebbet fognak keresni, mint a gyermektelenek. Azok a nők „szenvednek" leginkább a jövedelembeli különbségektől, akik 25 éves koruk előtt alapítottak családot. Ennek az az oka, hogy a nők sokkal gyakrabban szakítják meg a karrierjüket, váltanak félállásra, vagy választanak olyan munkahelyet, amelyet jobban össze tudnak hangolni a családdal - ezeken a munkahelyeken jellemzően a fizetés is alacsonyabb.

Az alacsony fizetés összekapcsolódik más faktorokkal is, például a diszkriminációval, a nők munkájának alábecsülésével és a kormányzat politikájával. Emellett a nők gyakrabban kihagyják az előrelépési lehetőségeket - mondta el Kristen Sobeck, az ILO közgazdásza.








EZT OLVASTA MÁR?

X