Még Európában is léteznek adóparadicsomok


-A A+

Mauritius és a Seychelles-szigetek nem csupán exkluzív idegenforgalmi célpontoknak számítanak, hanem adóparadicsomok is egyben. Ám Európában is vannak államok, melyen egyáltalán nem, vagy csak jelképesen nyúlnak a cégek és a polgárok zsebébe.

Rendszeresen olvasni a sajtóban olyan ügyeskedő vállalkozókról, akik úgynevezett offshore cégeken keresztül bújnak ki az adófizetés alól. Ez úgy történik, hogy egy adott vállalatot nem abban az országban jegyeznek be, ahol a tevékenységét folytatja, s ahonnan a bevétele származik, hanem egy olyan államban, ahol nagyon alacsonyak az adóterhek.

Az adócsalásnak rafináltabb formája, amikor az érdemi tevékenységet folytató és profittermelő vállalatnak egy offshore cég fiktív szolgáltatásokért számláz, vagy létező szolgáltatásokat túlszámláz, s így a nyereség egy része egy adóparadicsomba kerül, ahol egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékű adót fizetnek utána.

Bahama, Mauritius

A világon több tucat adóparadicsomot tartanak számon. Ezek túlnyomó többsége egzotikus ország, amelyeknek az offshore cégek az egyik fő bevételi forrásuk. A Bahamákon nincs személyi jövedelemadó és az idehaza profitadóként is emlegetett társasági adó sem létezik, a cégek egységesen évi 200 dollárt kötelesek csupán befizetni az államkasszába.

Aki ezt is sokallja, inkább Barbadoson, Mauritiuson vagy a Seychelles-szigeteken alapítson céget, ott ugyanis 50 ezer dolláros forgalom alatt csupán évi 100 dollár a befizetendő összeg. Vanuatu és a Kajmán-szigetek már kifejezetten drágának számítanak az adóparadicsomok között, mivel 300, illetve 500 dollárt számítanak fel éves díjként az ott bejegyzett vállalkozásoknak. A közel-keleti olajországok többsége nem von el semmit polgárainak jövedelméből, elég bevételt hoz a kőolaj. 

Andorrában nincs személyi jövedelemadó

Azonban nem kell feltétlenül a trópusi vizekre hajózni, ha adóparadicsomba vágyunk, hiszen Európában is akad belőlük. Man és Guernsey szigetén a külföldön megszerzett jövedelem után nem kell sem társasági adót, sem pedig személyi jövedelemadót fizetni, az egységesen 225 angol fontos gibraltári társasági adót pedig szintén ki lehet bírni. Munkavállalók számára Andorra tűnik ideális helynek, ugyanis nem terheli lakosait személyi jövedelemadóval.

Európán belül Ciprus, Írország és Lichtenstein is adóparadicsomnak számít, a világ egyik vezető adótanácsadó cégének számító KPMG adatai szerint mindháromban csupán 12,5 százalék a társasági adó. Az alacsony adókulcsból származó előnyökből olyan óriásvállalatok is profitálnak, mint az Oracle, a Microsoft, a Google és az Apple. Érthető, hogy ezek nem az USA-ban akarnak adózni, ugyanis ott a társasági adó az egyik legmagasabb a földtekén, 40 százalék.

Az európai átlag 20 százalék

Európában Macedóniában és Montenegróban csapolja meg legkevésbé az állam a cégek nyereségét, mindössze 10, illetve 9 százalékkal. Abban, hogy a két balkáni ország még nem tudott igazi adóparadicsommá válni, valószínűleg nagy szerepe van a korrupciónak.

Az öreg kontinensen Belgiumban és Franciaországban fölözi le az állam legnagyobb arányban a vállalati nyereséget, 33,99 és 33,33 százalék adóval terhelve azt. Romániában a cégek nyereségüknek 16 százalékát kell befizeniük az államkasszába, míg Magyarországon, forgalomtól függően, 10 vagy 19 százalékot. A társasági adó európai átlaga 20,24 százalék.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X