Az idénymunka és a turistaszezon vitte le a háromszéki munkanélküliséget


-A A+

A mezőgazdasági idénymunkáknak és a turista szezonnak köszönhetően csökken a háromszéki munkanélküliség. Kelemen Tibor a Kovászna megyei Munkaerő Ügynökség (AJOFM) igazgatója sajtótájékoztatón elmondta: érezhetően csökkent a munkanélküliek száma az elmúlt hónapban, ez jelenleg 5,5 százalékos, köszönhetően a mezőgazdaság, a turizmus és a szolgáltatási ágazatok fellendülésének.

Az elmúlt hónapban 450 háromszéki személyt alkalmaztak a textiliparban, ahol folyamatos a munkaerőmozgás, de az építő, szolgáltató, mezőgazdasági és turisztikai cégek is alkalmaztak. Kelemen Tibor szerint Kovászna városban három hotel 50 személyel kötött munkaszerződést, ugyanis egyre több személy érkezik gyógykezelésre az állam által támogatott kedvezményes vagy ingyenes jegyekkel.

Kovászna megyében jelenleg kevesebb mint 5000 állástalant tartanak számon hivatalosan. Közülük mindössze 700-an kapnak munkanélküli segélyt. Közel 2000 olyan személy már több mint egy éve van a hivatal nyilvántartásában, többségük alacsonyan iskolázott, szakképzetlen. Számukra a Munkaerő Ügynökség az elmúlt egy évben 45 továbbképző tanfolyamot szervezett, ezeket 720 munkanélküli végezte el, és 34 százalékukat az új diplomával sikerült is elhelyezni.

 Kelemen Tibor szerint Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen 1,5 illetve 1 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya, Baróton 2,6%, Kovásznán 2,8% és Bodzafordulón 3,5% a munkanélküliség.

 A háromszéki hivatal ebben a hónapban a felsőfokú végzettséggel rendelkező fiataloknak szervezett munkaerő börzét, amelynek során egy fiatal talált állást, további 25 személyt állásinterjúra hívtak. Június 26-án, Sepsiszentgyörgyön az állami elhelyezésben lévő fiatalok számára szerveznek állásvásárt, mondta Kelemen Tibor, aki reméli találnak olyan nyított vállalkozókat, akik ezeknek a fiataloknak munkahelyet biztosítanak, annál is inkább, hogy az állam két évig havi 1000 lejjel támogatja a foglalkoztatottságukat.

 








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X