Rendkívüli csúcson próbálják menteni hétfőn Görögországot


-A A+

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak hétfőn Brüsszelben az eurózóna országainak állam- és kormányfői, hogy megpróbáljanak megoldást találni a görög válságra. Először a déli órákban az eurózóna tagállamainak pénzügyminiszterei ülnek asztalhoz, a csúcsvezetők pedig este tárgyalnak a kérdésről.

Az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank Görögországnak nyújtott támogatási csomagja június 30-án lejár, és ugyanezen a napon esedékessé válik egy 1,6 milliárd eurós görög törlesztési kötelezettség az IMF felé. Ez utóbbit Athén nem tudná teljesíteni, így az államcsődöt csak akkor kerülheti el, ha a hitelezői trojka folyósítaná neki a mentőcsomag utolsó, 7,2 milliárd eurós részletét.

Ez utóbbira a trojka azonban csak akkor hajlandó, ha a görög kormány vállalja, hogy hiteles és fenntartható gazdasági szerkezeti reformot valósít meg, a következő években növeli az elsődleges államháztartási többletét a GDP arányában, fokozatosan kivezeti a bőkezű kiegészítéseket a nyugdíjrendszeréből, valamint egységesebbé teszi áfarendszerét.

Athén ugyanakkor ezek közül több követelést kifogásol, különösen a nyugdíjkiadások csökkentését és egyes alapvető termékeke és szolgáltatások áfájának növelését. A görögök eddig nem tettek le olyan reformterveket az asztalra, amelyeket a hitelezők elfogadhatónak találtak volna.

Euróövezeti tisztségviselők szerint a mentőcsomag helyett a görög államcsőd kezelése lesz a téma a hétfői csúcson, ha nem sikerül napközben dűlőre jutni az athéni vezetéssel. A fizetésképtelenség megkérdőjelezné Görögország eurózóna-tagságának, sőt egyesek szerint akár EU-tagságának fenntarthatóságát is.








EZT OLVASTA MÁR?

X