Nem volt idő elemezni az új görög javaslatot, folytatódnak az egyeztetések


-A A+

Athén új javaslatai üdvözlendő és pozitív lépésnek tekinthetőek, de az idő rövidsége miatt egyelőre nem lehetett őket átfogóan elemezni, ezért folytatódnak a tárgyalások a görög mentőcsomag és reformprogram fennmaradó, utolsó részéről - közölte hétfőn, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport tanácskozását követően Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, a tanácskozás elnöke.

A holland politikus tudatta, hogy a reggel kapták meg a görög javaslatcsomagot, és először a mentőcsomag és a reformprogram koordinálásáért és ellenőrzéséért felelős intézményeknek, az Európai Bizottságnak, az Európai Központi Banknak (EKB) és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kell véleményt mondania róla, ezért még a délután folyamán folytatódnak az egyeztetések, hogy még a hét hátralévő részében meg lehessen állapodni.

Athén 2012-ben, a második mentőcsomag keretében 130 milliárd euró kedvezményes kölcsön lehívására kapott lehetőséget, ha cserébe megfelelő reformintézkedéseket hajt végre. Ennek utolsó, 7,2 milliárdos részlete vár még lehívásra, de ezt a hitelezők csak akkor engedélyezik, ha Athén is meghozza a tőle várt intézkedéseket. Ezekről nem sikerül hónapok óta megállapodni. 

Az olcsó hitelből és a cserébe várt intézkedésekből álló görög program február végén lejárt volna, de az Eurócsoport akkor abban állapodott meg, hogy négy hónappal, június végéig meghosszabbítják. A program így pont akkor jár le, amikor Athénnak több mint másfél milliárd eurót kell törlesztenie az IMF-nek. Mára viszont világossá vált, hogy erre Görögországnak nincs pénze.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfő estére Brüsszelbe hívta az eurózóna tagállamainak állam- illetve kormányfőit, hogy a legfelső politikai szinten vitassák meg a görög válságot. Ezt a csúcstalálkozót volt hivatott előkészíteni az Eurócsoport rendkívüli ülése.

Dijsselbloem azt is elmondta, hogy a héten még egyszer összeülnek majd a pénzügyminiszterek, hogy meghallgassák, milyen eredménnyel zárult a három intézmény és Görögország közötti egyeztetés.

Az Eurócsoport tanácskozását követő sajtótájékoztatón Pierre Moscovici gazdasági ügyekért felelős uniós biztos is kitért arra, hogy későn érkeztek meg a görög javaslatok, amelyeket ugyanakkor jó alapnak nevezett a további munkához. A francia politikus elmondta: szakértői szinten ellenőrizni kell a részleteket, pontosítani, konkretizálni és ellenőrizni kell a számokat, a munkának pedig még hétfő délután nekiállnak, a görög hatóságok bevonásával.








EZT OLVASTA MÁR?

X