Szerda este kaphatja meg az utolsó esélyt Görögország


-A A+

Az euróövezeti országok pénzügyminisztereinek testülete, az Eurócsoport újabb rendkívüli tanácskozást tart szerda este Brüsszelben a görög adósságválság ügyében, és ha ezen az ülésen sem sikerül megtalálni a mindenki számára elfogadható megoldást, akkor aligha kerülhető el, hogy Görögörszág júliusban csődbe menjen.

Athén 2010 óta körülbelül 236 milliárd euró támogatást kapott két nagy nemzetközi mentőcsomagban, részben a többi euróövezeti ország befizetéseiből feltöltött közös kasszából, részben a Nemzetközi Valutaalaptól. Az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz nevű uniós pénzügyi alappal fennálló szerződése a hónap utolsó napján lejár.

E szerződés alapján elvben még kapniuk kellene a görögöknek 7,2 milliárd eurót, de ennek az a feltétele, hogy az athéni kormány hiteles és fenntartható gazdasági-pénzügyi szerkezeti reformtervet tegyen le az asztalra, konkrét számokkal és teljesítendő határidőkkel.

Ugyancsak június 30-án azonban esedékessé válik egy 1,6 milliárd eurós görög törlesztési kötelezettség is az IMF-fel szemben. Ha tehát a hó végén nincs elfogadott görög reformcsomag, és így nem folyósítható a 7,2 milliárd, nem lesz miből kifizetni az 1,6 milliárdot. Ez mindenképpen pánikot váltana ki a pénzügyi piacokon.

Múlt héten még nem akartak reformot

Múlt csütörtökön eredménytelen volt az Eurócsoport egyeztetési kísérlete. A Görögországnak hitelező intézmények szerint a bőkezű nyugdíjrendszerhez ragaszkodó görögök nem álltak elő az elvárt reformtervekkel. E hét hétfőjére rendkívüli euróövezeti csúcsot hívtak össze, és várták, hogy hétvégén a görögök végre mondjanak valamit.

A labda egészen vasárnap éjjelig a görögök térfelén pattogott, akkor viszont rögtön két görög reformterv is megérkezett Brüsszelbe, állítólag nagyon hasonló, de mégsem teljesen azonos tartalommal. 

Hétfőn már engedett Atén

Hétfőn az esti euróövezeti csúcstalálkozó előtt eredetileg délután háromkor kezdődött volna az eurózóna pénzügyminiszteri ülése, de azt előbbre hozták fél egyre. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő viszont már hétfő délelőtt megjelent Brüsszelben, és sorra tárgyalt az uniós vezetőkkel, arról győzködve őket, hogy kormánya immár elment az engedmények határáig, sőt, azon túl is.

A hétfői uniós egyeztetést végül nem jártak értékelhető eredménnyel. Vannak olyan hírek, amelyek szerint a görögök ajánlata immár 90 százalékig kielégítő, és már csak az áfaemelés mértéke vitatott. Az elmúlt napokban kétségkívül változott a brüsszeli retorika, és uniós körökben már nem azt mondják, hogy a görögök javaslatai értékelhetetlenek, hanem azt, hogy nagy késlekedés után most álltak elő először valami érdemi ajánlattal.

Csütörtökön és pénteken nem a 19 tagú euróövezet, hanem a 28 tagú Európai Unió tart állam-, illetve kormányfői értekezletet Brüsszelben, elvben más, súlyos témákról. A 19 euróövezeti vezetőnek azonban a görög ügyben is döntést kell majd hoznia, amit megalapozhat az újabb euróövezeti pénzügyminiszteri találkozó szerda este.








EZT OLVASTA MÁR?

X