Nőtt a vállalkozói hajlandóság Háromszéken


-A A+

Bizakodóbbak a háromszékiek, nőtt a vállalkozási hajlandóság, derült ki az Országos Cégbíróság által közölt, az év első öt hónapjára vonatkozó statisztikai adatokból.

E szerint Kovászna megyében január és május időszakban többen indítottak saját vállalkozást, mint tavaly ugyanebben a periódusban, de az elmúlt esztendőhöz képest csökkent a felszámolt és csődbe ment cégek száma is.

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András ezt annak tulajdonítja, hogy a lakosság körében megszűnt a gazdasági válság okozta pesszimizmus, új vállalkozási lehetőségek nyíltak, javultak a kilátások, és a polgárok bizakodóbban tekintenek a jövőbe.

Nemek szerinti lebontásban a háromszéki vállalkozói társadalom 63 százaléka férfi és 47 százaléka nő. A háromszéki cégtulajdonosok életkorát tekintve a vállalkozók több mint fele 30 és 49 év közötti, és szinte ugyanekkora arányban képviseltetik magukat az 50 év fölötti cégtulajdonosok. Ezzel szemben a háromszéki vállalkozói szféra csupán 6,5 százalékát teszik ki a 29 év alatti fiatalok. Ez a tendencia országos viszonylatban is jellemző.  

Az Országos Cégbíróság adatai szerint idén az év első öt hónapjában 417 jogi személyiség alakult Háromszéken, ami  6,6 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben a periódusban. Kovászna megyében jelenleg 4622 egyéni vállalkozó és 4840 kereskedelmi társaság működik.

Biztató jelnek tekinthető még, hogy tavalyhoz képest csökkent a cégfelszámolások és csődök száma is. Kovászna megyében májusig 58 cég függesztette fel időszakosan a tevékenységét, 48-at számoltak fel és 244 vállalkozást töröltek a cégjegyzékből, azaz 13 százalékkal kevesebbet, mint tavaly. Csődeljárás idén 44 háromszéki vállalkozás ellen indult, ami 71 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt esztendő hasonló időszakában.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X