Összedőlhet az ország energetikai rendszere


-A A+

A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt veszélybe került Románia energetikai rendszere: a cernavodai atomerőmű egyik reaktorát leállították, a szélerőművek egy része nem működik, a brazi-i hőerőmű pedig karbantartási munkálatok miatt nem üzemel – írja a HotNews.

A Transelectrica igazgatóhelyettese hétfőn a portálnak megerősítette: az atomerőmű egyik reaktorát hajnali 5 órakor le kellett állítani. Octavian Lohan tájékoztatása szerint a nagy erejű széllökések miatt három déli megyében több település maradt áramszolgáltatás nélkül.cernavoda

Szintén a nagy szél miatt kellett leállítani a szélerőműveket is, amelyek jelenleg az energiakapacitásuk felét termelik. Octavian Lohan szerint a cernavodai atomerőmű leállított reaktorát 36 órán belül indítják újra.

Az aligazgató elmondta, jelenleg 1100 megawattos energiadeficitet kell pótolniuk. Ennek érdekében újraindították a radnóti és a turceni-i hőerőművet, és „beizzasztották" a vízierőműveket is. Azt azonban nem kockáztathatjuk, hogy lemerítsük a gyűjtőtavak víztartalékait" – magyarázta.








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X