Az IMF javította az idei román gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését


-A A+

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4,2 százalékra javította az idei román gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését az áprilisi világgazdasági prognózisában.

Az IMF tavaly októberi jelentésében a román bruttó hazai termék (GDP) 3,9 százalékos bővülésével számolt még. A jövő évben várhatóan 3,6 százalékra lassul a román gazdasági növekedés, de így is Romániában lesz Európában az egyik legmagasabb mértékű GDP-bővülés az IMF szerint.

A washingtoni pénzintézet előrejelzése megegyezik az Európai Bizottságéval, amely szintén 4,2 százalékos román GDP-bővüléssel számol 2016-ra. A jövő évre Brüsszel 3,7 százalékos gazdasági növekedést vár, 0,1 százalékkal magasabbat az IMF előrejelzéséhez mérten.

A kormány tavaly év végén 4,1 százalékos várható gazdasági növekedést állapított meg 2016-ra az állami költségvetés-tervezetben, a Világbank pedig 4 százalékos GDP-bővülésre számít.

Tavaly 3,8 százalékkal bővült a román gazdaság, amelynek a belföldi fogyasztás volt a fő hajtóereje, akárcsak az idei várható GDP-növekedésnek.







EZT OLVASTA MÁR?

X