A parlament törvényerőre emelné a fenntartható fejlesztési stratégiát


-A A+

Az ENSZ globális célkitűzéseihez igazítaná, és törvényerőre emelné a parlament az ország fenntartható fejlesztési stratégiáját, amelyet még 2008-ban, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) környezetvédelmi miniszterei dolgoztak ki - közölte hétfőn Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke.

A RMDSZ-politikus annak a kétnapos szemináriumnak a megnyitóján beszélt erről, amelyet az Interparlamentáris Unióval (IPU) közösen szerveztek Bukarestben.

A 15 ország részvételével zajló tanácskozás nyitónapján a parlament két kamarája együttes ülésen emlékezik meg arról, hogy 125 éve tagja az IPU-nak, és nyilatkozatot fogad el arról, milyen lépéseket kíván tenni Románia az ENSZ következő, 15 évre szóló, tavaly elfogadott fenntartható fejlesztési céljainak megvalósításáért.

A parlament a 2008-as kormányhatározat felülvizsgálata, kiegészítése és törvényerőre emelése mellett a kormánynak is azt javasolja, alakítson ki a miniszterelnökségen olyan szakértői bizottságot, amely össze tudja hangolni a fenntartható fejlesztési szakpolitikákat a különböző tárcáknál és intézményeknél.

A parlament harmadik alkalommal rendez az IPU égisze alatt a közép-kelet-európai térség törvényhozói számára tematikus tanácskozást Bukarestben.

Az IPU-val közösen szervezett szemináriumok kezdeményezőjeként Borbély László az MTI-nek úgy vélte: az évfordulóhoz méltó gesztus az, hogy a parlament hivatalos nyilatkozatban kötelezi el magát olyan élhetőbb és felelősségteljesebb jövő építése mellett, amelyet az ENSZ fenntartható fejlesztési programja próbál megalapozni a következő másfél évtizedben.

Borbély László hozzátette: az interparlamentáris találkozó után Erdélyben is tervez a civil társadalmat és privát szférát megszólító, a fenntartható fejlesztési célokat és az ezekben rejlő lehetőségeket ismertető rendezvényeket, arra is alapozva, hogy az erdélyi magyar közösség élen jár az országban a környezettudatos életmódra történő áttérés terén.

Az ENSZ 193 tagországának képviselői tavaly augusztusban egyeztek meg arról a fenntartható fejlesztési akciótervről, amelynek célja a mélyszegénység felszámolása, az egészségügyi ellátás, az oktatás és a nők helyzetének javítása, valamint a klímaváltozás elleni harc. A program megvalósítása önkéntes, és minden állam maga dönt a célok elérése érdekében alkalmazandó intézkedésekről.








EZT OLVASTA MÁR?

X