Törvénymódosítás: kötelezően több román termék kerül az üzletek pultjaira


-A A+

Nagyon súlyos bírságokra számíthatnak azok a hipermarketek és szupermarketek, amelyek élelmiszer-felhozatalának legalább 51 százaléka nem hazai termék. Az erre vonatkozó törvénymódosítást kedden fogadta el egyhangúan a képviselőház mezőgazdasági szakbizottsága.

A legkevesebb 51 százalékos arányra vonatkozó előírás minden egyes termékkategóriára vonatkozik. A korlátozások csak a 2 millió eurónál kisebb forgalmú üzleteket nem érinti. Ugyanakkor a jogalkotók a törvény alkalmazási szabályzatát kidolgozó kormányra bízzák annak megállapítását, hogy a téli hónapokban – amikor nincs hazai zöldség és gyümölcs – milyen arányban legyenek jelen a hazai termékek a pultokon.

Az előírást megszegő hipermarketek és szupermarketek 100-150 ezer lejes bírságra számíthatnak, sorozatos törvényszegés esetén hat hónapig terjedően lakat kerülhet az üzletre.

A kedden elfogadott javaslat az élelmiszer-kereskedelmet szabályozó törvényt módosítja. A mezőgazdasági szakbizottság elutasította a nagy áruházláncok hétvégi zárvatartására vonatkozó korábbi indítványt. A módosított törvény várhatóan jövő héten fogadja el döntő kamaraként a képviselőház.

A szakbizottsági vitán jelen volt Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter is, aki támogatta a kedden elfogadott módosító javaslatot. „A kormány nagyon fontosnak tartja a hazai termelők támogatását” – idézte az Agerpres a tárcavezetőt.








EZT OLVASTA MÁR?

X