Egyre pesszimistábbak az európai bankok


-A A+

Pesszimistábban látják a szektor teljesítményét és lassuló gazdasági növekedésre rendezkednek be az európai bankok a következő egy évben - derült ki az EY üzleti tanácsadó és könyvvizsgáló cég Európai Banki Barométer felméréséből, amelyhez 250 pénzintézet vezető döntéshozóit kérdezték meg Európában.

A közlemény szerint a válaszadók 2012 óta nem ítélték meg ilyen baljósan helyzetüket, 52 százalékuk számít csak a bankszektor teljesítményének javulására a következő 12 hónapban. A felmérés szerint a tavalyinál is nagyobb arányban, 54 százalékban számítanak létszámcsökkenésre a pénzintézetek vezetői, és további racionalizálást terveznek a működési, informatikai és lakossági területeken is.

A tájékoztatás idézi Seregdy Tamást, az EY üzleti tanácsadási szolgáltatások üzletágának igazgatóját, aki szerint Európa lassuló gazdasági növekedése, valamint a közel-keleti, dél-amerikai és afrikai geopolitikai kockázatok negatív hatással vannak az iparágra. Kifejtette azt is, hogy Magyarországon a bankok a hitelezés bővülésével számolnak a következő 5 évben, elsősorban a lakossági területen. Magyarországon is a működési hatékonyság javítása az egyik fő stratégiai lépés a tartósan alacsony kamatkörnyezetre - hangsúlyozta Seregdy Tamás azzal kapcsolatban, hogy az európai felmérésben résztvevők elsősorban rövid távú költségcsökkentésben gondolkodnak, a bankok 61 százaléka kiemelt feladatnak nevezte a folyamatok egyszerűsítését.

A felmérésből az is kiderült, hogy az online biztonság egyre fontosabb kérdés az európai bankszektorban, a válaszadók immár 56 százaléka tartja fontosnak, hogy lépéseket tegyen ezen a területen. Átfogó trendként jelenik meg az ügyfélélmény biztosítása: ezen technológiák fejlesztése kiemelt terület a válaszadók 53 százaléka számára, ami 10 százalékpontos növekedést jelent.
Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X