Internetadóval serkentené a kormány a hazai filmgyártást


-A A+

Az előfizetési díjak növelését helyezték kilátásba a nagy távközlési szolgáltatók arra az esetre, ha a kormány elfogadja a mozitörvényt módosító sürgősségi rendeletet, amely különadót vetne ki a telekommunikációs cégekre.

A kulturális minisztérium honlapján megtekinthető jogszabály közvitája hétfőn járt le. Előírásai szerint a műsorszórás jellegétől (digitális, internetes) függetlenül az összes televíziós szolgáltatónak havi jövedelme 1 százalékával kell hozzájárulnia az Országos Filmalaphoz. Ugyancsak jövedelmük 1 százalékát kell befizetniük az internet- és a mobilszolgáltatóknak is.

A sürgősségi rendelet a jelenlegi 4 százalékról 5 százalékra növelné a mozik hozzájárulását a filmalaphoz. Ez az adó a havi jövedelem 9 százalékára nő abban az esetben, ha a mozi által vetített román filmek aránya nem éri el a húsz százalékát. Ez nyilván a mozijegyek drágulásához vezethet.

A nagy távközlési szolgáltatók közül elsőként a Telekom Románia tiltakozott a tervezet ellen. A német cégcsoport keddi közleménye szerint a kulturális tárca túlságosan rövid időre (mindössze négy napra) bocsátotta közvitára a tervezetet. A Telekom Románia törvénytelennek tartja, hogy a minisztérium az előfizetők által letöltött tartalomtól függetlenül megadózza internethasználatot. Közlésük szerint a sürgősségi rendelet elfogadása a díjszabásaik növeléséhez, a hazai internepenetráció ütemének lassulásához vezet.

A kulturális minisztérium a hazai filmgyártást ösztönözné a különadó bevezetésével. Az Országos Filmközpont (CNC) elnöke, Anca Mitran a Mediafaxnak elmondta, hogy a kormány nem konzultált velük a tervezetről. 








EZT OLVASTA MÁR?

X