Az ingyenes, Európát átszelő vasútbérletért lobbizott a MIÉRT Bécsben


-A A+

Hétvégen zajlott az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének (YEPP) tanácsokozása Bécsben.

Fontos határozatokat hozott a YEPP: biztonságos Európát szorgalmaz, egységes hadsereggel. Felhívta az Európai Bizottág és az EU-s tagállamok figyelmét, hogy erősítsék meg az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikáját. A YEPP álláspontja, hogy a határaink védelme Európa egyik legnagyobb prioritása, ennek érdekében az Európai Parlament és Bizottság egy közös európai hadsereg létrehozásán kell hogy dolgozzon.

A határozatok mellett a YEPP Elnökök Tanácsa egy nyilatkozatot is elfogadott, amelyben felkérik az Európai Néppárt tagszervezeteit, hogy korszerűsítsék struktúráikat, nyissanak a társadalom felé és az állampolgárok nyelvén szóljanak hozzájuk. Ugyanakkor a nyilatkozat kiemeli, hogy ezek a tagpártok szorosabban együtt kell hogy működjenek az ifjúsági szervezetekkel, és teret kell biztosítsanak az új generációnak a politikai szerepvállalásra.

A Magyar Ifjúsági Értekezlet nem értett egyet azzal a YEPP-határozattal, amelyben azt kéri az Európai Néppárttól, hogy vonja vissza azt a javaslatát, amely ingyenes Interrail vasúti igazolványt biztosítana minden 18 évet betöltött fiatal európai állampolgárnak. Ambrus Zsombor, a MIÉRT külügyi kabinetének tagja a plénum előtt elmondta: „a MIÉRT teljes mértékben ellenzi egy ilyen határozat elfogadását, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok megismerhessék Európát. Az uniós állampolgárok szabad mozgása az EU egyik legfontosabb alapelve, a határok megszüntetése pedig elsősorban a fiatalok nyeresége, és a MIÉRT teljes mértékben támogatja az olyan konkrét intézkedéseket, amelyek ezen alapelveket erősítik meg és az integráció sikeres mélyítését szolgálják.”

Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke a tanácsülés során rövid megbeszélést tartott Sebastian Kurzzal, Ausztria külügyminiszterével, az Osztrák Néppárt Ifjúsági Szervezetének elnökével. „Sebastian Kurz többször hangsúlyozta, hogy a fiataloknak fontos szerepük van a politikában, és megerősítette, hogy a MIÉRT által szorgalmazott fiatal politikusok támogatása egy rendkívül jó kezdeményezés, amelyet folytatni kell.”








Kapcsolódó anyagok

EZT OLVASTA MÁR?

X