Az árleszállítások éve volt 2016 a nagy áruházláncoknál


-A A+

2016-ban a Selgrosnál volt a legtöbb árkedvezmény, az akciókban leggyakrabban szereplő márka az Ariel, a leginkább hirdetett termék pedig a 600 grammos Doncafe pörköltkávé volt. 

Bár az áfacsökkentés és a jövedelmek emelkedése miatt egyre nagyobb fordulatszámon pörög idehaza a fogyasztás, az áruházláncok egyre több árleszállítással próbálják magukhoz édesgetni és még több vásárlásra rábírni a potenciális klienseket.

A Focus Market Research piackutató cég adatai szerint a 15 legnagyobb kereskedelmi hálózat az év eleje óta 186 ezer akciós árat közölt a reklámújságaiban, mintegy 10 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A legaktívabb ezen a téren a Selgros C&C volt, melynek ügyfelei 29 ezernél is több ajánlat közül válogathattak.

A Cora árbevétel tekintetében nem tud a legnagyobbakkal versenyezni, ugyanakkor a promóciókkal nem fukarkodik, idén 21 ezret zúdított a fogyasztókra. Beleerősített a Metro C&C is, melynél tavaly még csak 16 600, az idei évben azonban már 19 600 árleszállítás volt. A 15 áruházlánc közül csak a Coránál és a Kauflandnál csökkent az akciók száma 2015-höz képest.

A kereskedők leggyakrabban ruhaneműt próbálnak rásózni a vevőkre kedvezményes áron, december közepéig több mint 6000 ilyen ajánlat került a reklámújságokba. Körülbelül 4000-4000 alkalommal olcsó sörrel, illetve borral csalogatták az embereket az áruházakba, mosószert 3600-szor, míg szalámit 3200-szor hirdettek akciós áron. A játékok, a tanszerek és irodai fogyóeszközök, a sajt, a pörkölt kávé, a sós ropogtatnivalók, az ásványvíz, valamint a csirkehús szintén a gyakran promovált termékcsoportok közé tartoznak.

A reklámújságokban idén legtöbbször az Ariel márkanévvel találkozhattunk, a mosószert 1100 alkalommal adták az alapárnál olcsóbban. 900-nál többször volt árleszállítás Philips elektronikai- és elektrotechnikai cikkekre és Delaco tejtermékekre, míg a Cris-Tim, dr. Oetker, Nivea, Hochland, Colgate, Caroli és Agricola márkanévvel forgalmazott termékek promócióinak száma meghaladta a 800-at. Némileg meglepő, hogy az árleszállításokra legnagyobb hangsúlyt fektető tíz márka közül csak hat van multinacionális konszern tulajdonában, négy hazai gyártóé.

A Doncafe kedvelői örülhettek

A Doncafe kedvelői igen szerencsésnek mondhatják magukat, a leggyakrabban ugyanis, 110 alkalommal, ezt kínálták akciós áron az áruházláncok, 600 grammos kiszerelésben. A Doncafe esetében volt látszata az áfacsökkentésnek, hiszen tavaly átlagosan 18,84 lej volt a leszállított ára, idén azonban csak 16,57 lej.

A két darab 2,25 literes Pepsi pillepalackból álló csomagra 103, az 1 literes Neumarkt sörre és a kicsontolt sertéscombra pedig 102 árengedményt adtak az áruházláncok. Áfacsökkentés ide vagy oda, tény, hogy a Pepsi és a Neumarkt átlagos promóciós ára idén nagyobb volt, mint tavaly, előbbié 7,75 lej 7,74, utóbbié 3,29 lej 3,22 helyett.      

 








EZT OLVASTA MÁR?

X