Már alig „éri meg” adót fizetni Sepsiszentgyörgyön


-A A+

Sepsiszentgyörgyön lejárt a 10 százalékos adókedvezmény ideje a helyi adók kifizetése esetében, márciusban már 5 százalékra csökken a kedvezmény.

Sztakics Éva alpolgármester cáfolta a híresztelést miszerint az önkormányzat márciusra is kiterjeszti a 10 százalékos kedvezményt, mert késtek a kiértesítésekkel. Az alpolgármester emlékeztetett, hogy Sepsiszentgyörgyön évek óta lépcsőzetes kedvezményrendszer van érvényben, azaz januárban és februárban 10 százalékos kedvezmény van annak, aki egész évre kifizeti ingatlan és terület adóját, és márciusban ez a kedvezmény 5 százalékra csökken.

Másrészről az elmúlt években nem is küldtek értesítőket mivel nem változott az adó mértéke. Idén úgy döntöttek küldenek leveleket mert ugyan nem emeltek adót de változott az utcák adóövezeti besorolása az szerint, hogy milyen minőségű az infrastruktúra állapota. Emiatt vannak városrészek, amelyekben az elmúlt évek korszerűsítései következtében magasabb lett az ingatlanadó. Az adóövezeti besorolás változtatását azért tartották szükségesnek, mert a város egyes területein jobb és élhetőbb körülmények lettek a beruházásoknak köszönhetően, más területein nehézséget okoznak az épp zajló munkálatok, míg megint más területeken még nem történt semmilyen beavatkozás.

Az igazságosság elvét szem előtt tartva, Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa elfogadott egy határozatot, amelyben különböző kritériumok szerint értékelik a város utcáit és a pontszámok alapján A, B, C vagy D zónába sorolják őket. Ez a besorolás visszatükröződik az erre az évre fizetendő adóban is. Emiatt többen is panaszkodtak az adóhivatalban, hogy nem tartják indokoltnak a magasabb adót mert utcájukban nem történt olyan mértékű fejlesztés ami ezt megmagyarázná. Minden ilyen panaszt egyénileg bírálnak el. A sepsiszentgyörgyiek egyébként nehezen szokják az online adófizetést, legtöbben még sorba állnak a városkasszánál.








EZT OLVASTA MÁR?

X