Értéktelen tanúsítványt kínálnak magas áron a hazai cégeknek


-A A+

Több cégvezető is bedőlt már az interneten agresszív reklámkampányt folytató „Megbízható cég” (Firmă de încredere) tanúsítványokat kínáló vállalkozásnak – hívja fel a figyelmet Édler András.

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lapunknak elmondta: a háromszéki vállalkozók hívták fel a figyelmét, hogy egy valójában értéktelen és használhatatlan tanúsítványról van szó. Egyesek beleestek már a csapdába, és 250 lejért vásároltak egy tanúsítványt, amely cégüket megbízhatónak minősíti.

Édler András szerint az agresszív reklámkampányt folytató vállalkozás nem törvénytelen, de kínálata haszontalan, hiszen már weboldalukon sem titkolják, hogy ügyfeleik megbízhatóságát az interneten található alapadatok alapján állapítják meg. „Nem kell felkérni valakit arra, hogy rákeressünk magunkra vagy partnereinkre az interneten”, véli a kereskedelmi kamara elnöke, aki arra hívja fel a cégvezetők figyelmét, hogy ne dőljenek be ennek a kínálatnak, mert fölöslegesen költenék el pénzüket erre a tanúsítványra.

 Édler szerint az interneten reklámozott lehetőség lejáratja az igazi tanúsítványokat. Emlékeztetett, hogy kezdeményezésére az országos Kereskedelmi és Iparkamara több mint egy éve beindította a „Risc Partener” nevű szolgáltatást, amely nem internetes keresésekre alapoz, hanem több évre visszamenő mérlegadatokkal alátámasztott 10 – 30 oldalas tanulmányt állít össze, 100 lej plusz áfa összegért.

A kereskedelmi kamarák megyei székhelyein igényelhető tanúsítványt azoknak a cégeknek ajánlják, akik új partnerrel szeretnének üzleti kapcsolatba lépni. Édler András szerint a „Risc Partener” tanulmányban az adott cégről szóló részletes számadatok mellett olyan információk is szerepelnek, hogy a vállalkozásnak voltak-e hiteltörlesztési vagy számlarendezési problémái, peres ügyei, tulajdonos tevékenysége, a vállalkozás adósságai, alkalmazottak száma, stb.

A Risc Partener tanulmány első oldalán jelzőlámpás rendszerben zölddel jelzik, ha az adott cég üzletkötésre javasolt, sárgával, ha valamire oda kell figyelni és pirossal ha egyáltalán nem ajánlott vele üzletet kötni, magyarázta Édler András, aki szerint ez a minősítőrendszer segíti a vállalkozókat, hogy minimálisra csökkentsék a kockázatot. A tanulmányból kiderül többek között az is, hogy az adott cég adataival alátámasztva kiderül, hogy milyen értékben ajánlatos neki hitelben árut szállítani, vagy szolgáltatást végezni.








EZT OLVASTA MÁR?

X