Édler András: a vállalkozókon csattan a közalkalmazottak béremelése


-A A+

A magánszféra nem tud eltartani egy óriási és költséges államapparátust, hívta fel a figyelmet Édler András.

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerdai sajtótájékoztatón kifejtette: a vállalkozók álláspontja szerint a kormány által bemutatott egységes bértörvénynek ebben a formában soha nem kellene hatályba lépnie, ugyanis a a közalkalmazotti fizetésmeléseknek akkora a pénzügyi vonzata, hogy a következő évekre elvonná a pénzt az infrastrukturális beruházásoktól.   

A háromszéki pénzügyi szakember emlékeztetett: az állam legnagyobb bevétele abból származik, hogy a vállalkozóktól begyűjti az adókat. A tervezett közalkalmazotti béremelések pedig oda vezetnek, hogy az állam a vállalkozók pénzén egészségtelen konkurenciát állít a vállalkozóknak.

Édler András ugyanakkor leszögezte: az egészségügyben és oktatásban szükségesnek tartja a fizetésemeléseket, de a kormánynak prioritásokat kellene felállítania, és nem egyszerre megemelnie az 1,2 millió közalkalmazott bérét. Például a rendőrségen és katonaságban már most is nagyobbak a bérek az országos átlagnál, így semmi nem indokolja a béreik további növelését tette hozzá.

Édler András elmondta, a szakképzett munkaerő hiánya mellett sok vállalkozó arra panaszkodik, hogy értékes munkatársaik mondanak fel, mert az állami szektorban nagyobb fizetéseket kereshetnek. Rámutatott: a magánszférában a piaci verseny dönti el, hogy mekkora az alkalmazottak fizetése. A termékek és szolgáltatások árába bele van építve a fizetésalap is, ha pedig nőnek a bérek növelni kell az árakat is – magyarázta. Ezzel szemben az állami szektorban semmilyen kontroll nincs, azt nem szabályozza a piaci verseny, hanem a vállalkozók által befizetett pénzeket költik.  

Jön a progresszív adó

A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke felhívta a figyelmet, hogy a kormány a progresszív adózás bevezetését tervezi, aminek az a magyarázata, hogy több pénz kell az állami apparátus fenntartásához. A progresszív adóval azokat büntetnék, akik sok pénzt akarnak keresni, de ezért sokat is hajlandóak dolgozni.

Magánszférában ugyanis csak eredmény alapján lehet sokat keresni. A progresszív adó visszavezetése a jelenleginél is nagyobb munkaerőhiányt eredményezhet, véli Édler András, aki szerint azokat a szakembereket ijesztenék el akik eddig itthon maradtak mert egységesen 16 százalékos adót kellett fizetniük, de azt már nem vállalnák ha 40 százalékot kellene az államkasszába befizetniük.

Az egységes bértörvény tervezete kapcsán Édler András a Maszol kérdésére elmondta: az országos kereskedelmi kamara benyújtotta módosítási javaslatait, ugyanakkor sérelmezik, hogy nem történik valós konzultáció, a kormány nem veszi figyelembe a javaslatokat. A háromszéki kereskedelmi kamara elnöke szerint a közszférában nem kellene mindenkinek egyszerre emelni a fizetését, illetve meg kellene vizsgálni, hogy valóban szükség van-e az 1,2 millió közalkalmazottra.








EZT OLVASTA MÁR?

X