Újabb multinacionális áruházlánc fog üzleteket nyitni Romániában


-A A+

Az Aldi áruházlánc üzletpolitikáját tekintve leginkább a Lidlre hasonlít, az olcsó, kizárólag nála kapható termékekre fekteti a hangsúlyt. Hamarosan üzleteket nyit Romániában.

Újabb multinacionális áruházlánc tervezi a belépését a romániai piacra. A Ziarul Financiar gazdasági napilap értesülései szerint az Aldi már megkezdte a munkatársak toborzását. Egyelőre a jövő zenéje, hogy mikor nyitják meg első üzleteiket Romániában, de az idei évben ez még nem valószínű.

Az Aldi egy német diszkontáruházlánc, amelyet az azonos nevű vállalat üzemeltet. A világ egyik legnagyobb, általános fogyasztói javakat forgalmazó kiskereskedőjének számít: áruházainak száma 10 ezer körül van, tavalyi forgalma pedig 54 milliárd eurót tett ki. A cégnek jelenleg 15 európai országban, köztük Magyarországon, valamint Ausztráliában és az USA-ban vannak boltjai.

Hasonlít a Lidlre

Az Aldi jellegét tekintve leginkább a Lidlre hasonlít: áruházaik hasonló méretűek, s mindkettő az olcsó, kizárólag náluk kapható, saját márkanevekkel forgalmazott termékeket preferálja. A cég vezetése a közelmúltban jelentette be, hogy több országban is terjeszkedni kíván, anélkül azonban, hogy ezeket megnevezte volna.

Nem meglepő az, hogy a terjeszkedés egyik célországa Románia. Az áfacsökkentés és a jövedelmek növekedése miatt a lakossági fogyasztás tartósan növekszik, ezzel párhuzamosan pedig a kisebb méretű áruházak, szupermarketek és diszkontáruházak népszerűsége nő, a hipermarketek és raktáráruházak rovására.

Idehaza jelenleg csak két diszkontlánc van, a Lidl és a Penny Market. A Romániához képest kb. feleakkora lakosságú Magyarországon három diszkontlánc működik, a hazai piac tehát távolról sem telített. 2008-ban a teljes romániai kiskereskedelmi forgalomnak csupán 6 százalékát bonyolították diszkontáruházak, a tavalyi év végére azonban ez az arány 11 százalékra nőtt, s szakemberek szerint ez a tendencia az elkövetkező években is folytatódni fog.

Várhatóan nulláról indulnak

Amikor egy áruházlánc belép egy új piacra, vagy a nulláról kezd építkezni, vagy pedig felvásárol egy már meglévő bolthálózatot. A Penny Market az utóbbi, a Lidl pedig az előbbi módszert alkalmazta, a Plus áruházakat vásárolta meg. Mivel nincsenek arra utaló jelek, hogy valamelyik hazai áruházlánc üzemeltetője ki szeretne vonulni az országból, valószínű, hogy az Aldi kénytelen lesz a nulláról indulni.

Hosszú időn keresztül arról is lehetett hallani, olvasni, hogy a brit Tesco is Románia felé kacsingat. Jelenleg ez nagyon valószínűtlennek tűnik, lévén, hogy a cég pénzügyi gondokkal küzd, a hazai hipermarket szegmenst uraló Auchan és Carrefour pedig nagyon erős versenytársak lennének.

A romániai kiskereskedelmet jelenleg tíz, kivétel nélkül külföldi tulajdonban levő áruházlánc uralja: Metro, Selgros, Auchan, Carrefour, Kaufland, Carrefour Market, mely lassanként teljesen magába olvasztja a Billát, Profi, Lidl, Penny Market és Mega Image. Ezek bonyolítják a teljes kiskereskedelmi forgalom 60 százalékát, ami tavaly 30 milliárd eurót tett ki.








EZT OLVASTA MÁR?

X