Kolozsváron a lakosok döntik el, mire fordítsa az önkormányzat a költségvetés egy részét


-A A+

338 projektet regisztráltak a kolozsváriak az önkormányzat által meghirdetett részvételi költségvetés program keretében. Nagy részük a zöldfelületek kialakítására vonatkozik, és a megnövekedett forgalmat enyhítené, viszont ifjúsági és kulturális központok kialakításában is gondolkodtak a lakosok, és akad, aki biztonsági kamerákkal szerelné fel Kolozsvár utcáit. A versenynek 15 nyertes projektje lesz, amelyeket 2018-ban fognak megvalósítani. Oláh Emese alpolgármester szerint a jó javaslatokból a jövőben is ötleteket meríthet az önkormányzat.

„A részvételi költségvetés nemcsak azért jó, mert a kolozsvári lakosokban erősíti a polgári öntudatot és a társadalmi kohéziót, hanem nagyon jó alkalom arra is, hogy felmérjük, mi az, ami foglalkoztatja a polgárokat, vagy mit változtatnának városukon” – fogalmazott Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere.

A program lényege, hogy a döntés hatalma teljes mértékben a kolozsváriak kezébe kerül, ők mondják meg, hogy a város miben fejlődhetne, és ők azok is, akik ezek közül kiválasztják a legjobb ötleteket. Az önkormányzat csak ott lép képbe, amikor a projektek megvalósíthatóságát kell megvizsgálni. Ebben a szakaszban tartanak most, október elsejéig szűri ki a polgármesteri hivatal azokat a terveket, amelyek nem ültethetőek gyakorlatba úgy, ahogy azt a kezdeményező kitalálta. A városháza emellett összevonja a hasonló, ugyanazt az ügyet célzó ötleteket.

Zöldövezetek, biciklisávok

Látszólag a legtöbb javaslat a biciklisávok építésére, a zöldfelületek kialakítására és a megnövekedett forgalom enyhítésére vonatkozik, ami nem meglepő azok számára, akik ismeri Kolozsvárt, a napi rendszerességgel jelentkező forgalmi dugókat.Az alpolgármester elmondta: értik a lakosok arra vonatkozó igényét, hogy minél nagyobb felületű zöldövezet, sportolási és kikapcsolódási lehetőség legyen a városban. „Mindenki számára zavaró a megnövekedett autós forgalom, a napi rendszerességgel kialakuló forgalmi dugók”, ezért nem meglepő, hogy nagyon sok zöld projektet nyújtottak be, magyarázta.

Elmondta: „az önkormányzat folyamatos erőfeszítéseket tesz arra, hogy a bicikliutakat hálózattá alakítsa, és alternatív megoldásokban is gondolkodjon”. Erre szerinte jó példa az Unió utca, ahol a biciklisek rendelkezésére is bocsátották az autóbuszsávot. Prioritás, hogy a várost minél élhetőbbé tegyék a lakosok számára, tette hozzá.

Az online szavazás első fordulója október 2–22. között zajlik, amikor egy felhasználó 6 projektet támogathat. A legjobb 30 projektre október 30. és november 19. között szavazhatunk a második fordulóban, itt mindenki csak egy projektet választhat. A 15 nyertes tervet november 27-én hirdetik meg, és 2018-ban ültetik gyakorlatba.

„Nem abból indulunk ki, hogy a szavazók csalni akarnak”

Bár a részvételi költségvetés program és az ezzel járó online szavazás valóban innovatív és korszerű, jogosan merülhet fel a kérdés, hogy hogyan védi majd ki a rendszer az esetleges csalási kísérleteket. Az alpolgármester kifejtette: mindenekelőtt a szavazáshoz be kell jelentkezni, és meg kell jelölnünk, hogy Kolozsváron lakunk, dolgozunk vagy tanulunk. A rendszer nem engedi, hogy ugyanaz a személy több felhasználónév alatt regisztráljon.

Nem abból indulnak ki, hogy a szavazók csalni akarnak, de a szükséges biztonsági lépéseket megteszik, tájékoztatott az alpolgármester. Az, hogy csak a kolozsvári lakosok, vagy a városban dolgozók vagy tanulók szavazhassanak „egyrészt a szavazáson résztvevők lelkiismeretére van bízva, nem abból indulunk ki, hogy a szavazók csalni akarnak”. „Az esetleges visszaéléseket, például ha egy projekthez aránytalanul sok szavazat érkezik, az IP-címek alapján szűrjük, így nézünk utána annak, hogy honnan érkeztek a szavazatok” – fejtette ki.

Nem először hirdettek részvételi költségvetés programot

Részvételi költségvetés programmal először 2013-ban készült az önkormányzat, amikor a Monostor negyed felújításáról szavaztak. Ez a pilóta-program jól sikerült, így 2015-ben, az ifjúsági főváros évében ismét a lakosokra bízták a város költségvetése egy részének az elköltését – tudtuk meg Oláh Emesétől. Ez a Com’on Kolozsvár nevet viselő, fiatalokat megcélzó tematikus kiadása volt, amely több kisebb költségvetésű projekt megvalósítására adott lehetőséget. Úgy véli: „Kolozsvár valóban élen jár az innovatív önkormányzati munka terén, ez többek között a civil társadalommal való szoros együttműködés eredménye.”  

A Com’on Kolozsvárra 451 projektjavaslat érkezett, idén 338 javaslatot regisztrált az önkormányzat a részvételi költségvetés program keretében. Ebben a számban idén sem csalódtak, tájékoztatott az alpolgármester.

Az alpolgármestertől megkérdeztük azt is, hogy a jövőben hasznosítani fogják-e azt a nagy mennyiségű információt, ami a javaslattétel időszakában beérkezett hozzájuk arról, hogy a kolozsvári lakosok mit szeretnének változtatni a város működésén, infrastruktúráján. Elmondta, mivel minden projekt megvalósíthatóságát amúgy is kivizsgálják, ötletbörzeként is működhet a program, a jó javaslatokból pedig a következőkben is ötleteket meríthet az önkormányzat.








EZT OLVASTA MÁR?

X