Év végéig egymilliárd eurót hívna le Románia az uniós alapokból


-A A+

Reményét fejezte ki Corina Creţu regionális politikáért felelős európai uniós biztos, hogy Romániának év végéig sikerül lehívnia egymilliárd eurót az EU fejlesztési, illetve kohéziós alapjából – közölte az Agerpres.

A két házelnökkel, valamint a Mihai Tudose miniszterelnökkel tartott csütörtöki egyeztetéseit követően Corina Creţu úgy nyilatkozott, „ezúttal optimistább, mint tavasszal volt". „Elkezdtek érkezni az uniós pénzek az országba, már nem 0 százalékos a lehívási ráta" –fogalmazott az uniós biztos. 

Corina Creţu ugyanakkor rámutatott: az illetékes romániai hatóságoknak tovább kell dolgozniuk a projektek előkészítése és a kivitelezés ütemének felgyorsításán. Mint mondta, főleg a hulladékkezeléssel, a kutatási infrastruktúrával és a szállítással kapcsolatos projektek terén van lemaradás. 

„Reméljük, hogy év végéig sikerül lehívni egymilliárd eurót a fejlesztési, illetve a kohéziós alapból. Ha 1,2 milliárd euró lesz belőle, ahogyan a kormány becsüli, annál jobb. (...) Amennyiben a kormányfő kicsit ösztökéli a minisztereket, meggyőződésem, hogy valós fejlődés következik be" – tette hozzá a biztos. 

Liviu Dragnea képviselőházi elnök a téma kapcsán úgy nyilatkozott, az európai uniós alapok lehívása terén az okozza a legnagyobb problémákat Romániában, hogy a vonatkozó törvények nem elég szigorúak azokkal szemben, akik folyamatosan megóvják a közbeszerzési eljárások során kiírt versenytárgyalás eredményét. 

„Minden alkalommal fennáll az az egyébként teljesen megalapozott félelem, hogy miután elindul a közbeszerzési eljárás, és kihirdetik a nyerteseket, egy, két, három vagy akár négy évig is elhúzódnak az óvások, és emiatt a befektetések meghalnak, nem kivitelezhetőek. Az foglalkoztat bennünket most a leginkább, hogy olyan törvényeket hozzunk, amelyek elbátortalanítják az ilyenfajta lépéseket" – fogalmazott Dragnea a Corina Creţuval folytatott egyeztetést követően. 








EZT OLVASTA MÁR?

X