Fiatalokat buzdítottak vállalkozásra Csíkszeredában


-A A+

Több száz fiatal számára tartottak fórumot a csíkszeredai Sapientia EMTE nagyaulájában szerda délután. A célcsoport azok a 20 év körüliek voltak, akik a vállalkozói szférában képzelik el a jövőjüket. A Merj vállalkozni! című fórumon sikeres vállalkozók, valamint pályázatírással foglalkozó cégek vezetői tartottak előadásokat.  

A fórumot a Csíki Vállalkozók Egyesülete, valamint a Hargita Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság szervezték közösen. Az utóbbi intézmény vezetője, Csíki András köszöntötte elsőként az érdeklődőket, és arról beszélt, hogy Hargita megyében különösen nagy szükség van az ilyen eseményekre, ugyanis a régió gazdasági helyzete megköveteli ezt. Hozzátette, hogy a fiatalok itthon maradását célzó rendezvényként tekintenek a Fiatal Vállalkozók Fórumára, amelyet egyébként a tavalyi, első alkalom nagy sikerére való tekintettel szerveztek meg idén másodszor.

A Csíki Vállalkozók Egyesületének nevében annak alelnöke, Páll Tibor is felszólalt. Érdekes információként osztotta meg, hogy a világ leghosszabb ideje működő vállalkozása Japánban található, ez egy 1305 éve alapított szálloda, amely 53 generáción keresztül ugyanannak a családnak a tulajdonában maradt.

„Egy működő vállalkozás vezetésének átvétele mellett elindítottam a saját cégemet is. Mondanom sem kell, a kettő között ég és föld a különbség. Sokkal nagyobb kihívás a saját vállalkozásunkat megalapítani. Véleményem szerint a magányos farkasok kora mára lejárt. Ma arra van szükség, hogy találjunk egy társszervezőt, aki a mienkhez hasonló értékeket vall” – fogalmazott az egyesületi alelnök.

A köszöntőbeszédek után vállalkozásindítási, fejlesztési, illetve finanszírozási lehetőségekkel ismerkedhettek meg a fiatalok. Fancsali Kálmán, egy székelyudvarhelyi pályázatíró cég vezetője Pályázati lehetőségek a Kis- és Középvállalkozások Minisztériumánál címmel tartott előadást. Őt követte a pulpitusnál Parajdi Borbála, egy másik hasonló cég képviselője, aki azonban a vállalkozásoknak szánt uniós forrásokról beszélt Hogyan pályázzak sikeresen ezekre a programokra? címmel.

Építészet és termékfejlesztés, az ötlettől a megvalósulásig – erről is szó volt Szász Zsolt vállalkozó előadásában, majd a Hargita Business Center részéről Szakács Paál István a székelyudvarhelyi inkubátorházat mutatta be. Geréb Róbert vállalkozó az ember és a vállalkozás kapcsolatáról értekezett, míg Magyari Attila a célcsoport-szegmentált kommunikációról tartott előadást.

Ezek után a csíkszeredai The House coworking iroda tevékenységét ismertette Szilágyi Levente. Kállai Emanuel a Sales Origo részéről hasznos tippeket adott vállalkozásindításhoz. Faluvégi Csaba az iGlass Romania részéről webáruházak létrehozásénak praktikáiról mesélt, Zongor Attila IT-szakember pedig egyedi vállalatirányító rendszereket mutatott be. Végül Vállalkozás, egészség címmel Szabó-Bilibók Attila, a kisgalambfalvi Miracol Ardelean Kft. tevékenységét, indulását ismertette. 








EZT OLVASTA MÁR?

X