Elkezdték a hegyivadászok helikopter-leszállópályájához vezető út felújítását Hargita megyében


-A A+

Elkezdődtek a hegyivadász egység helikopter-leszállópályája felé vezető útszakasz felújítási munkálatai, hogy a SMURD helikopterei könnyebben elszállíthassák a betegeket más városok kórházaiba. A munkálatokat Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda polgármesteri hivatala közösen finanszírozza – tájékoztat az Agerpres.

Eddig a megyeszékhely futballpályáján landoltak a helikopterek, mivel a kórház nem rendelkezik helikopter-leszállópályával, azonban ennek közelében nemrégiben épült egy két emeletes építmény, amely rossz idő esetén vagy éjszaka ellehetetleníti a leszállást. Ezért a kórház a katonai egységgel kötött szerződést, melynek értelmében használhatják a helikopterek a katonai leszállópályát. Az egyetlen akadály az, hogy a bázishoz vezető útszakasz nagyon rossz állapotban van, így a súlyos betegek élete veszélybe kerülhet az út állapota miatt.

A megyei tanács és az önkormányzat közötti megállapodás értelmében az ősz folyamán felújítják az útszakaszt. A szükséges összeg 90 százalékát a megyei tanács, a fennmaradó 10 százalékot a városi önkormányzat biztosítja. 

A munkálatok hétfőn kezdődtek el Borboly Csaba megyeelnök, Füleki Zoltán alpolgármester, Demeter Ferenc kórházmenedzser és Péter Szilárd mentőszolgálati igazgató jelenlétében. 

Borboly Csaba elmondta: szeretnének egy helikopter-leszállópályát építeni a kórház mellé, azonban addig is nagyobb biztonságban lesznek a Hargita megyei lakosok, ha ezt az útszakaszt sikerül felújítaniuk. 

A javítási munkálatokat követően az útszakaszra 4 centiméteres aszfaltszőnyeg kerül, hosszúsága körülbelül 1 254 méter. A kivitelezés összértéke 509 ezer lej, nyilatkozta Adrian Chiorean, a megyei önkormányzat műszaki osztályának igazgatóhelyettese.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X