A személyi jövedelemadó csökkentése miatt kiüresedik a települések kasszája


-A A+

Egyik legfontosabb bevételi forrásuktól esnek el az önkormányzatok, ha a kormány a jelenlegi 16 százalékról 10 százalékra csökkenti a személyi jövedelemadót – kongatta meg a vészharangot csütörtöki sajtótájékoztatóján Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere leszögezte, támogatja az adócsökkentést, viszont amikor a kormány ezzel tervez, párhuzamosan megoldásokat kell kínálnia arra, hogy mivel pótolja a települések és megyei önkormányzatok hatalmas bevétel kiesését.

Antal Árpád számítása szerint ha jövő évtől hat százalékponttal csökkentik a személyi jövedelemadót és ennek teljes összegét visszaosztanák az önkormányzatoknak, akkor sem kapnák meg a jelenleg beérkező összegeket. Jelenleg a személyi jövedelemadó 71,5 százaléka marad helyben, a települési önkormányzatok kapnak 41,7 százalékot, a megyei tanácsoknak 11,25 százalék jár és a fennmaradó 18,5 százalékot pedig a megyei pénzügyi igazgatóságok egy képlet alapján osztják szét megyei és helyi közigazgatási egységek között. Az adó többi része Bukarestben marad.

Mint arról már beszámoltunk, a szenátus a napokban utasította el az RMDSZ arra vonatkozó törvénykezdeményezését, hogy emeljék 71,5 százalékról 80 százalékra a személyi jövedelemadóból visszaosztott összegek arányát. 

Antal Árpád javaslatot is megfogalmazott a probléma rendezése érdekében. Rámutatott, hogy jelenleg az áfából és nyereségadóból származó összegek teljes mértékben az államkasszába folynak be, de pótolná az önkormányzatok bevételkiesését, ha az állam áfa bevételeiből visszaosztana a településeknek. Az elöljáró elmondta, vasárnap Bukarestben ülésezik a Romániai Municípiumok Szövetségének vezetőtanácsa, és keresik azokat a megoldásokat, amelyekkel pótolni lehetne a települések bevételkiesését.

A sepsiszentgyörgyi polgármester egyébként jónak tartaná a személyi jövedelemadó csökkentését, mivel jelenleg előfordul, hogy a cégek a fizetések egy részét adják törvényesen, a másik részét zsebből fizetik, hogy kevesebb adót kelljen fizetniük, az adócsökkentés révén viszont kifehéríthetnék a bérezést. 








EZT OLVASTA MÁR?

X