FRISSÍTVE - Dragnea: bűncselekmény lesz a tb-járulékok befizetésének elmulasztása


-A A+

FRISSÍTVE: Semmi sem indokolja, hogy a kormány bejelentett adóügyi intézkedéseit ne fogadják el - nyilatkozta pénteken a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. Liviu Dragnea hozzátette, szerinte Klaus Johannis államfő nem bírálta ezeket az intézkedéseket, csak egy elemzést próbált meg ismertetni. 

"Én nem bírálatként fogtam fel, hanem úgy láttam, hogy egy elemzést próbál ismertetni, majd közölte, hogy lényegében ez nem a saját elemzése. Véleményem szerint semmi sem indokolja, hogy a szóban fordó adóügyi intézkedéseket ne fogadjuk el, abszolút semmi, mert ezek csak jót hoznak mindenkinek" - válaszolt Dragnea a parlamentben arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az államelnök csütörtökön megfogalmazott bírálatairól. Dragnea szerint a kormánykoalíció képviselői nagyobb és kisebb vállalatok illetékeseivel is tárgyaltak, és ők nem mondták, hogy "felfordulást" okoznának a bejelentett adóügyi intézkedések. 

A PSD elnökét arról is megkérdezték, miként vélekedik az államfő azon nyilatkozatáról, miszerint alig fognak nőni a bérek. "Eddig azt mondták, csökkenni fog a munkavállalók fizetése, most azt mondják, nőni fog. Igen, nőni fog a nettó fizetés, ez az intézkedés csak előnyökkel jár. Többször elmondtuk, hogy a munkáltató nem fog többet fizetni, az alkalmazott nem fog kevesebb pénzt kapni, sőt többet kap majd, ugyanakkor nagyobb lesz a befizetett tb-járulék mértéke, és jelentősen leegyszerűsödik az eljárás az üzleti szférában". 

A kormány adóügyi intézkedéseit az államfőn kívül a szakszervezetek is keményen bírálták. A Maszol által megszólaltatott szakértők mindegyike úgy nyilatkozott, hogy túlságosan kockázatosak az intézkedések, és a versenyszférában fizetéscsökkenéseket, illetve elbocsátásokat hozhat. 

Bűncselekménynek fog számítani 

Dragnea elmondta, bűncselekménynek fog számítani, ha a munkáltató nem fizeti be a járulékokat. Azt kérdezték Dragneától az újságírók, mi történik abban az esetben, ha a tervezett intézkedés életbe lépése után a munkáltató elmulasztja befizetni a járulékokat az alkalmazott nevében. "Ez egy nagyon fontos téma, amiről nem esett szó eddig. (...) A járulékokat visszatartják, és bűncselekménynek fog számítani, ha nem fizetik be ezeket. Ez garanciaként szolgálhat arra, hogy az utolsó baniig befizetik majd" - válaszolt a nagyobbik kormánypárt elnöke. 

Dragnea hangsúlyozta, mulasztás esetén a munkáltatót vonják majd felelősségre, mert "neki kell befizetnie a járulékokat". A PSD-elnök azt is elmondta, minderről a kormány szolgál majd részletekkel, amely pénteki rendkívüli ülésén tervezi elfogadni az intézkedésről szóló rendeletet. 

FRISSÍTÉS: Hétfőre halasztották a kormány péntek délutánra bejelentett rendkívüli ülését, amelynek napirendjén több adó- és járulékintézkedés elfogadása szerepelt - közölte a kormány sajtóirodája. A kormányülés pontos időpontját később közlik. 
Ezt megelőzően kormányzati források azt nyilatkozták, a halasztás oka, hogy hiányzik egy jóváhagyás, amelyet a Törvényhozási Tanácsnak kell kibocsátania. 








EZT OLVASTA MÁR?

X