A tiltakozások ellenére a kormány „forradalmasította” az adórendszert


-A A+

FRISSÍTVE: Miközben a Victoria-palota előtti téren tiltakozó demonstráció zajlott, a kormány elfogadta  a szerdai ülésén az adótörvénykönyv január elsejei módosításáról szóló sürgősségi rendeletet. A minimálbér megemeléséről szóló határozatot csak később fogadják el. Az ellenzéki bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

Bár a szakértők kiszámolták, hogy a magánszférában jelentős fizetéscsökkenések várhatók, ha a társadalombiztosítási járulékok terhe teljes egészében a munkavállalókra hárul, a szerdán elfogadott rendelet ezt az intézkedést is tartalmazza, akárcsak a jövedelemadó történő csökkentését, amellyel az önkormányzatok járnak rosszul.

Ionuţ Mişa pénzügyminiszter a kormányülésen azt hangoztatta: az elfogadott intézkedések együttes hatására nem csökkeni, hanem nőni fog az alkalmazottak fizetése, és a munkáltatóknak sem kell az eddiginél többet befizetni az államkasszába. A tárcavezető azt fejtegette, hogy a sokat vitatott tervezet előnyös lesz a lakosság számára, de a Romániában működő cégek számára is.

Ezek a fontosabb intézkedések

Ionuţ Mişa elmondta: az első módosítás értelmében 16 százalékról 10 százalékra csökkentik a jövedelemadót az alkalmazottak, nyugdíjasok, vállalkozói engedéllyel rendelkező magányszemélyek számára, valamint a szerzői jogdíjakból, magánrendelők, albérletek, kamatok, díjak, mezőgazdasági tevékenységek révén szerzett jövedelmek esetében. Kivételt képez az osztalékadó, amely 5 százalékos marad.

A társadalombiztosítási járulékok 39,25 százalékról 37,25 százaléka csökkennek, és ezentúl nem a munkáltatót, hanem a munkavállalót terheli a fizetésekből származó jövedelem esetében. „Le akarom szögezni, hogy ez a három intézkedés összességében az alkalmazott nettó jövedelmének növekedéséhez vezet” - magyarázta a pénzügyminiszter. Kijelentésével azonban ellentmond, hogy a kormány nem kötelezheti a munkaadókat olyan szintű béremelésekre, amelyekből az alkalmazottak fedezni tudják a január elsejétől őket terhelő járulékokat.

A miniszter közölte: a rendelet a mostani kilencről háromra csökkenti a befizetendő járulékok számát, nem marad csak a társadalombiztosítási (CASS), az egészségbiztosítási (CAS) és a munkabiztosítási járulék. „Ez egyszerűsíti a rendszert, csökkenti a bürokráciát és a munkáltató költségeit” - hangoztatta Ionuţ Mişa.

A pénzügyminiszter szerint a másik "kedvező intézkedés" az, hogy most már a nagyobb fizetésűek is adókedvezményekben részesülnek. Az adóalapból leírható összeg, az eltartásban lévő személyek számától függően, 670 és 1. 20 lej között változhat. Azok, akiknek nincs eltartásukban más személy, 510 lej adóleírásra jogosultak - magyarázta Mişa. 

Továbbá 1 233 lej helyett 1 250 lej lesz a legalacsonyabb gyermekgondozási díj értéke. Ezentúl nem az országos minimálbérhez viszonyítják a gyes mértékét, hanem a szociális referenciamutató (ISR) alapján számolják ki. Jelenleg az ISR értéke 500 lej, a segély értéke 2,5 ISR lesz.

2018. július elsejétől a legalacsonyabb nyugdíj értéke 520 lejről 640-re nő, a nyugdíjpont értékét pedig ezer lejről 1 100 lejre emelik. Ugyanakkor a magánnyugdíj-alaphoz való kötelező hozzájárulás 5,1 százalékról 3,7 százalékra csökken.

Javasolni fogja pártja politikai bizottságának, hogy nyújtsanak be bizalmatlansági indítványt vezetett kormány ellen - közölte szerdán Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Orban többek közt a tervezett adóügyi módosításokkal indokolja szándékát. 

A kormányfő szerint a multik keltik a hangulatot

A miniszterelnök szerint az emberek nem a várható fizetéscsökkenésük miatt tiltakoznak az adótörvénykönyv módosítása ellen, hanem azért, mert a kormány "nagyon határozott" intézkedéseket vezetne be a profit kiáramlásának megfékezésére.

„Elmondom a véleményemet és néhány kollégám véleményét a közvélemény felháborodásáról. Nem a társadalombiztosítási járulékok áthárításáról van szó, azzal a szakszervezetek és a munkáltatók is egyetértettek egészen idáig. Azután háborodtak fel, hogy a kormány nagyon határozott intézkedéseket vezetne be a profit kiáramlásának a megfékezésére. Ezért háborodtak fel egyes multinacionális cégek, de szerencsére megértették, hogy nincs értelme, a végkimenetel ugyanaz lesz" - nyilatkozta Mihai Tudose a kormányülés kezdetén.

Vajon beszűrődött a tüntetés zaja?

Miközben a kormányülés zajlott, több százan tüntettek a Victoria-palota előtt az adótörvénykönyv módosítása ellen. A legnagyobb tömeg 13 óra 30 perc körül gyűlt össze a kormánypalota előtt, főként fiatalok voltak, és már elhagyták a teret. A tiltakozók kormányellenes és a Szociáldemokrata Pártot bíráló szlogeneket skandáltak, arra kérve az embereket, hogy csatlakozzanak hozzájuk. 

A tüntetők szerint az adóügyi módosítások miatt csökkenni fognak a fizetések, és nem szeretnének ők fizetni a választási kampányban tett ígéretekért. A közlekedést nem akadályozták a tiltakozók és összetűzésekre sem voltak. Délután 3 óra körül már csak mintegy 100 ember tartózkodott a téren.








EZT OLVASTA MÁR?

X