Fontos megyei utat korszerűsítenek Maros megyében


-A A+

Aláírták a Nyárádtő és Dicsőszentmárton közötti megyei út korszerűsítésére vonatkozó finanszírozási szerződést hétfőn, a Maros Megyei Tanács épületében. A dokumentumot Péter Ferenc tanácselnök és Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója látta el szignójával.

A szerződés aláírását megelőzően Péter Ferenc megyei tanácselnök úgy fogalmazott, hogy ez egy fontos nap Maros megye és a megyei infrastruktúra számára, hiszen az erre a célra szánt 140 millió lejből hamarosan felújítják a Nyárádtő – Dicsőszentmárton közötti megyei utat, ami az utóbbi időben nagyon sok problémát okozott az ott közlekedőknek, illetve a fenntartónak.

A 24 kilométeres útszakaszt ebből az összegből teljesen felújítják, megerősítik a földcsuszamlás veszélyeztette területeket is, korszerűsítik az útszakaszon található 29 buszmegállót, és 2,4 kilométer kerékpárutat is építenek. A Maros Megyei Tanács Szeben megyével közösen a héten aláírja a Segesvár – Szentágota közötti útszakasz európai uniós finanszírozási szerződését is, amelynek 118 millió lej az értéke – mutatott rá Péter Ferenc.

A projektet Simion Crețu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója ismertette a sajtó képviselőivel, felvázolta a folyamatot, amely a tényleges munkálatokat megelőzi. Elmondta, amint a szerződést aláírták, máris meghirdethetik a közbeszerzési pályázatot. Amennyiben megtörtént a jelentkezők terveinek elbírálása, és kiválasztották a munkálatok kivitelezőjét – remélhetőleg, minél előbb –, kezdődhetnek a felújítási munkálatok.

Crețu bemutatta azt is, hogy a szóban forgó útszakasz hogyan kapcsolódik az európai utakhoz, illetve mi a jelentősége a Központi Fejlesztési Régión belül. Az igazgató beszélt a régió infrastruktúrájáról, arról, hogy hol érinti az épülő autópálya, hol halad a vasútvonal, milyen településeket köt össze az ország különböző részeivel.

A Marosvásárhelyen áthaladó Székelykocsárd – Déda vasútvonallal már rég kellett volna valamit kezdeni, korszerűsíteni azt, vélekedett Crețu, aki a felújítás alatt álló repülőteret is megemlítette. Elmondta, az utóbbi években a régióból nagyon sokan használták a légi járatokat. Például 2013-ban 13 millióan, 2016-ban 16 millióan utaztak, és bár még nem készült el teljesen a 2017-es mérleg, azt már lehet tudni, hogy a repülőgéppel utazók száma elérte a 20 milliót. Jelenleg a kolozsvári és a szebeni repülőterek a kiszolgálói ennek a régiónak, de halad a brassói reptér fejlesztése is – mutatott rá az igazgató. 








EZT OLVASTA MÁR?

X