Rekordot döntött a turizmus tavaly Bihar megyében


-A A+

Negyedszázados rekordot döntött a Bihar megyei turizmus, az utóbbi négy évben pedig szinte megduplázódott a vendégek száma: 2017-ben közel félmillióan választották úti céljuknak a térséget. Ugyanakkor az itt eltöltött vendégéjszakák száma enyhén csökkent a tavaly – derült ki az Országos Statisztikai Intézet adataiból.

Az utóbbi huszonöt esztendő közül messzemenően a tavaly érkezett a legtöbb turista Biharba, a statisztikai adatok szerint több mint 477 ezer, ez 16 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A leglátogatottabb helyszín a megyében Nagyvárad volt 223 ezer turistával (ez 17,5 százalékos növekedést jelent), ezt követte a Félix- és Püspökfürdőt is magában foglaló Váradszentmárton 201 ezerrel, ami 14,2 százalékkal több, mint 2016-ban.

A turisták számának növekedésével szemben 5,6 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma: 2017-ben több mint 1,29 millió éjszakát töltöttek el a látogatók Bihar megyében. Ugyancsak érdekes, hogy 7,1 százalékkal csökkent a külföldi turisták száma, viszont az általuk Biharban töltött idő a szállásfoglalások tekintetében szinte változatlan maradt: míg 2016-ban 135 458 vendégéjszakát töltöttek itt a külföldiek, 2017-ben 134 770-et.

A fenti adatok tükrében Bihar megye országos szinten a 8. helyen szerepel, de csak a vendégéjszakák számát figyelembe véve épphogy lecsúszik a dobogóról a 4. helyre. Kizárólag a külföldi turisták számát figyelembe véve az országos rangsorban Bihar a 9.

Bántó Norbert, a Bihar megyei Turisztikai Menedzsment Ügynökség igazgatója elmondta, számítottak a látogatók számának növekedésére, de meglepte őket a vendégéjszakák számának csökkenése. „A magyarázat viszonylag egyszerű, épedig: a megyébe érkező turisták kevesebb időt töltenek itt, a vendégéjszakák aránya 3.37-ről 2,7-re csökkent megyei szinten, Nagyváradon pedig 2,21-ről 1,8-ra, ami azt bizonyítja, hogy Váradnak szüksége van a megyei turisztikai lehetőségek kiaknázására is, hogy hosszabb maradásra ösztönözze a turistákat, különben a megyeszékhely csak hétvégi vagy üzleti célpont marad. Ugyancsak jelentősen, 4,8-ról 3,8-ra csökkent a Félix- és Püspökfürdőn töltött éjszakák aránya” – hangsúlyozta Bántó Norbert.

A dél-bihari hegyvidéken Vasaskőfalva község (ide tartozik a Boga hegyi üdülőtelep, a Medve-barlangról híres Kiskoh, valamint a Pádis-fennsíkon a Glavoi rét és a Csodavár vidéke) és Diófás városa (a közeli Vértop-hágón kialakított téli üdülőtelep szomszédságában) szolgált számottevő adatokkal. Diófáson 14 463, Vasaküfalván pedig 4444 vendégéjszakát töltöttek a turisták 2017-ben.

„Meg kell említeni, hogy Diófáson összesen 269 szálláshely található, míg Vasaskőfalva hatáskörében 128. Ugyanakkor felvettük a kapcsolatot a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtérrel és a RyanAir légitársasággal, a tőlük kapott információk szerint csak a nemzetközi járatokat üzemeltető RyanAir társasággal 25 ezer külföldi érkezett Bihar megyébe” – tudatta Bántó Norbert.

Felmérés készül

A Bihar megyei Turisztikai Menedzsment Ügynökség igazgatója elmondta, ahhoz, hogy többet megtudjanak az ide érkező turistákról, az ügynökség márciustól egy kérdőíves felmérést végez. Az azonban biztos, hogy maradásra kell ösztönözni a vendégeket, akiknek speciális programokat kell szervezni. „Figyelembe véve, hogy a szálláshelyek 75, valamint a vendégéjszakák 90 százalékát Nagyváradon és Váradszentmártonban jegyzik, szükséges akár egynapos kirándulások szervezése a megyébe, hogy megmutathassuk értékeinket és vonzó programokat kínáljunk a turistáknak.

Rengeteg lehetőség van Biharban, ezért első lépésben a Turisztikai Menedzsment Ügynökség április második felétől egynapos kirándulásokat szervez a Félixfürdőn vagy Püspökfürdőn megszálló vendégeknek. Elsősorban a Királyerdő-hegységet, valamint az Érmelléket és a Berettyó vidékére tervezünk heti rendszerességgel szervezett utakat” – mondta Bántó Norbert.








EZT OLVASTA MÁR?

X